#družba 2.2.2018 7:00

Na Festivalu celostnega zdravja med drugim o hrani kot zdravilu

Ljubljana, 2. februarja - V Cankarjevem domu bodo konec tedna ponudili možnost za umik od vsakdanjih skrbi. Na tridnevnem 4. Festivalu celostnega zdravja, ki se bo začel danes, bo mogoče spoznati stare vede, s pomočjo katerih lahko ohranjamo zdravje in dobro počutje. Več bodo govorili tudi o hrani kot hranilu in zdravilu.

Ljubljana.
Zdrava prehrana, jabolka, med.
Foto: Stanko Gruden/STA

Sodelujoči na festivalu poudarjajo pomen skrbi za zdravje. Posameznik naj pri tem posluša predvsem sebe, svetujejo. "Vsak posameznik ima ključno vlogo pri ohranjanju tako svojega zdravja kot globalnega zdravja družbe," je za STA poudarila homeopatinja Maruša Hribar, po izobrazbi sicer magistra farmacije. Po njenih besedah so pomembni tako ustrezna prehrana, gibanje, počitek in spanje kot tehnike sproščanja in negovanje socialnih stikov.

Strokovnjaki bodo splošne teme, povezane z zdravjem in vitalnostjo, predstavili z vidika tradicionalne kitajske medicine akupunkture, indijske tradicionalne medicine ajurvede ter homeopatije. Eno od predavanj se bo osredotočilo na akupunkturo brez igel za lastno uporabo. Dolgoletni učitelj joge in meditacije Dejan Dinevski, ki je sicer profesor na Univerzi v Mariboru, pa bo predstavili meditacijo kot tehniko za raziskovanje zavesti in najnovejša znanstvena dognanja o učinkih meditacije na človeka.

Predavanja o hrani se bodo dotaknila različnih poglavij, od vegetarijanstva do hrane za možgane. Zdravnik in specialist za akupunkturo Petar Papuga pa bo obravnaval iluzije zdrave prehrane. Opozarja, da so množice zapeljane v iluzijo zdrave hrane, čeprav vsi dobro vemo, da je najbolj zdravo, da čim manj jemo in da se čim več gibamo.

V predstavitvi svojega predavanja je pozval tudi k temu, naj se čim prej naučimo prepoznati odzive telesa na hrano. Treba je zmanjšati uživanje živil, ki nam povzročajo nelagodje, ali pa jih popolnoma umakniti z jedilnika, svetuje.

Sodelujoči na delavnicah bodo lahko odkrili vadbo zase, izbirali pa bodo lahko vse od meditacije in joge do čigonga. Delavnice bodo pripravili tudi za otroke, na katerih se bodo lahko naučili sproščanja in vadili jogo.

Razstava Skrivnostne moči zdravilnih zeli bo poleg zdravilnih učinkov nekaterih zelišč predstavila domačo lekarno za čas virusnih obolenj in za lajšanje drugih zdravstvenih tegob. Razstavljavci na prodajni razstavi certificiranih izdelkov pa bodo predstavljali storitve za krepitev zdravja in vitalnosti.