Startupi 29.1.2018 14:59

Zgodnja podjetniška aktivnost v Sloveniji lani nekoliko upadla

Maribor, 29. januarja - V Sloveniji je zgodnja podjetniška aktivnost lani nekoliko upadla. Delež odraslega prebivalstva, ki je v procesu ustanavljanja podjetja ali že ima podjetje, vendar ne dlje kot tri leta in pol, je namreč upadel z osmih na 6,9 odstotka. S tem se Slovenija uvršča na 45. mesto med 54 sodelujočimi državami oz. na 13. mesto v Evropi.

Ljubljana. Pisarna, zaposleni, delovno mesto. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisarna, zaposleni, delovno mesto.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Zgodnja podjetniška aktivnost se meri z indeksom TEA, ki je bil lani v svetovnem merilu najvišji v Ekvadorju (29,6 odstotka), Gvatemali (24,8 odstotka) in Peruju (24,6 odstotka), na evropski ravni pa v Estoniji (19,4 odstotka) in Latviji (14,2 odstotka). Najnižje v Evropi, pa tudi v svetovnem merilu, sta uvrščeni Bolgarija (3,7 odstotka) in Francija (3,9 odstotka), kažejo rezultati redne letne raziskave Globalni podjetniški monitor 2017/2018.

Vodja slovenske raziskovalne ekipe Miroslav Rebernik je te podatke komentiral z besedami, da smo bili v lanskem letu priča visoki gospodarski rasti in z njo povezanim pospešenim zaposlovanjem, zaradi česar so številni posamezniki, ki bi sicer morda preizkušali svojo srečo in znanje v podjetniških podvigih, raje izbrali zaposlitev v bolj varnem okolju že obstoječih podjetij. "Ravno začetne faze podjetništva, ki jih spremlja TEA indeks, so izjemno ranljive in vselej veliko podjetniških začetkov usahne še pred formalno ustanovitvijo podjetja in delovanjem na trgu," je dodal.

Tokratno poročilo izpostavlja, da razvitejša gospodarstva izkazujejo več podjetništva iz naslova izkoriščanja podjetniških priložnosti in tudi višjo raven inovativnosti. V severni Ameriki denimo zasledimo petkrat več podjetnikov iz priložnosti kot pa podjetnikov iz nujnosti, medtem ko se v manj razvitih državah ljudje za podjetniško pot pogosteje odločajo zaradi nujnosti, saj je zaradi manka zaposlitvenih možnosti pogosto edina alternativa za preživetje in dostojno življenje.

V letu 2017 so bile na vrhu lestvice držav z najvišjim deležem zgodnjih podjetnikov, ki so to postali zaradi izkoriščanja poslovnih priložnosti, Poljska, Malezija in Tajska. Slovenija se je po tem kriteriju uvrstila na 34. mesto med 54 sodelujočimi državami, so sporočili z Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru.

Poročilo je tudi pokazalo, da v svetu skoraj 70 odstotkov odraslega prebivalstva verjame, da so uspešni podjetniki v družbi dobro sprejeti in uživajo visok ugled. Ta delež je najvišji v Afriki, nekaj nižji pa v Evropi, Latinski Ameriki in na Karibih. V Evropi so podjetniki najbolj cenjeni na Irskem, v Nemčiji in Veliki Britaniji. O tem je prepričanih tudi 73 odstotkov Slovencev, kar nas uvršča na peto mesto v evropskem merilu.

V Sloveniji se število ljudi, ki v bližnji prihodnosti pričakujejo dobre poslovne priložnosti, zadnja leta povečuje, še vedno pa smo s 35 odstotki v primerjavi z ostalimi državami le na 40. mestu v svetovnem merilu in na 12. v Evropi. Hkrati v ZDA kar 70 odstotkov odraslega prebivalstva meni, da se bodo v prihodnjih šestih mesecih v okolju, kjer živijo, pojavile dobre poslovne priložnosti.

Z vidika oblikovanja ekonomske politike poročilo poudarja, da je pomembno vpeljati primerne politične ukrepe, procese, regulativo ter usposabljanje in izobraževanje, ki se osredotoča na podporo podjetnikov z aspiracijami za izvedljivo rast in ustvarjanje delovnih mest. Za to pa je treba imeti zadostno znanje in sposobnosti, brez katerega ni možno dosegati zadostnega ustvarjanja dodane vrednosti z inovativnimi izdelki in storitvami ter razvojno usmerjenimi poslovnimi modeli.

Globalni podjetniški monitor je mednarodni raziskovalni projekt, ki analizira povezave med podjetništvom in gospodarsko aktivnostjo držav. Projekt je stekel leta 1999, v njem pa sodeluje približno 70 držav z vsega sveta. Nosilec slovenskega dela raziskave je Inštitut za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. Letošnje poročilo so predstavili na generalni skupščini, ki od nedelje do srede poteka v Seulu.