Startupi 25.1.2018 11:46

Do marca čas za prijave na tekmovanje Popri

Nova Gorica, 25. januarja - Mladi se lahko na letošnjo izvedbo tekmovanja Popri, na katerem na vseslovenski ravni izbirajo najboljše podjetniške ideje med mladimi, prijavijo do 21. marca. Strokovna komisija bo nato do 10. aprila izbrala 10 polfinalistov, ki bodo 17. aprila predstavili svojo idejo v obliki kratke ustne predstavitve. Na isti dan bodo razglasili tudi zmagovalce.

Vrtojba. Tekmovanje Popri, na katerem izbirajo najboljše podjetniške ideje med mladimi. Foto: Primorski tehnološki park

Vrtojba.
Tekmovanje Popri, na katerem izbirajo najboljše podjetniške ideje med mladimi.
Foto: Primorski tehnološki park

Zmaga na tekmovanju prinese nagrade iz nagradnega sklada, dodatni spodbudi za tekmovalce pa predstavljata razgovor s predstavniki koncerna Kolektor in uvrstitev dveh najboljših dijaških ekip na mednarodno tekmovanje Genius Olympiad v ZDA. Najboljši od njih organizator tekmovanja - Primorski tehnološki park - krije stroške potovanja in prijavnino.

Na tekmovanju Popri sodelujejo mladi v treh kategorijah: osnovnošolci od 7.-9. razreda, srednješolci in študentje ter mladi do 29 let, so še sporočili iz Primorskega tehnološkega parka in dodali, da so prijave mogoče na spletnem naslovu www.popri.si/#prijaviSe.

Letos lahko tekmovalci prijavijo svoje podjetniške ideje ali pa rešijo enega od štirih izzivov koncerna Kolektor. Izzivi prihajajo s področja digitalizacije oziroma pametne tovarne, pri rešitvah pa je najbolj pomembna kreativnost.

"Na leto prejmemo ogromno življenjepisov in ker kandidati na ta način težko naredijo vtis na delodajalca, mladim tokrat ponujamo, da se nam predstavijo na drugačen način," pravi Mateja Lavrič, direktorica sklada za financiranje tehnoloških startupov Kolektor Ventures.

"Želimo, da nas tekmovalci s svojimi rešitvami navdušijo, izzovejo in presenetijo. Najbolj prepričljivi se lahko potegujejo za povabilo na sestanek, na katerem se bomo pogovarjali o možnostih nadaljnjega sodelovanja," dodaja.

Raven tekmovanja je iz leta v leto višja - dokaz za to so zgodbe mladih, ki svoje projekte še po tekmovanju nadaljujejo, pojasnjuje vodja tekmovanja Maja Rajer Obid iz Primorskega tehnološkega parka.

Zmagovalke v kategoriji dijakov, ekipa Medeni Butik Č'bela iz Gimnazije Novo Mesto, so se junija lani uvrstile na mednarodno tekmovanje Genius Olympiad. V ZDA, kamor so potovale brezplačno kot del nagrade za zmago, so dosegle srebrno medaljo. Z izdelavo in prodajo svojih izdelkov nadaljujejo še danes.

Zmagovalec v kategoriji študentov, Miha Benedik, je svoj projekt e-Čebelnjak predstavil na NT konferenci, ki jo organizira Microsoft Slovenija v Portorožu. Svojo idejo je s pomočjo mentorjev Primorskega tehnološkega parka razvil, pripravil spletno stran, v kratkem pa se bo predstavil na Celjskem sejmu.

V letošnjem letu je Miha Pompe, zmagovalec iz leta 2016, opravljal poletno prakso pri podjetju, ki ga je spoznalo skozi ocenjevanje pisnega in ustnega dela tekmovanja Popri.