Podjetja Slovenija 23.1.2018 8:01

Gorenjska razvojna agencija sodeluje pri 21 mednarodnih projektih

Kranj, 23. januarja - Regionalna razvojna agencije Gorenjske - BSC Kranj trenutno sodeluje pri 21 mednarodnih projektih, tečejo pa tudi usklajevanja za drugi dogovor za razvoj regij. Agencija, ki se je pred nekaj leti znašla v finančnih težavah, sedaj beleži dobre poslovne rezultate in je močno zmanjšala zadolženost.

Kot je na nedavni predstavitvi aktualnega dela v Regionalni razvojni agenciji Gorenjske v Kranju povedal njen direktor Rok Šimenc, je agencija v zadnjih desetih letih sodelovala pri 66 projektih s 411 partnerji iz 35 evropskih držav. Trenutno pa sodelujejo pri 21 evropskih projektih.

"Imamo politiko, da gremo v čim bolj aplikativne projekte, ki so zanimivi tudi za občine in jih te sofinancirajo," je dejal Šimenc in kot primere navedel projekte industrijske kulture v Škofji Loki in v Tržiču, pohodniške in kolesarske poti na območju Karavank, pametno razsvetljavo na Bledu, na Jezerskem in v Tržiču ter energetski načrt za Gorenjsko.

Z novim letom so podpisali tudi pogodbo, vredno 1,33 milijona evrov, povezano s spot točko oziroma poslovno točko Gorenjske na območju kranjske kovačnice. V njej gostijo že 24 podjetnikov, kar je v primerjavi z drugimi tovrstnimi centri dober rezultat, je povedal Šimenc.

Lani so izvedli tudi razpis LAS - Gorenjska košarica in izbrali 19 projektov s celotne Gorenjske. Med zanimivejšimi so čebelarski center na Breznici, bogastvo narave v Dovžanovi soteski, kulinarična popotovanja - okusi Gorenjske ter obnova degradiranih območij v Naklem, v Stari Fužini, na Jesenicah in na Blejski Dobravi.

Kot je dejal Šimenc, dajejo poudarek podjetništvu, aktivnemu turizmu, kot so kolesarstvo, pohodništvo in zimski turizem, e-mobilnosti ter energetiki z zeleno energijo in trajnostnim energetskim načrtom. Med najbolj zahtevnimi so izgradnja kolesarskih poti in energetika, kjer agencija potrebuje pomoč zunanjih strokovnjakov.

Agencija se je sicer v zadnjem času kadrovska okrepila in zaposlila štiri nove sodelavce, tako da se je število zaposlenih povečalo na 21. Tudi finančno se je agencija okrepila. Ko je Šimenc sredi leta 2015 prevzel vodenje agencije, ki so jo pred tem pretresale afere o domnevnih nepravilnostih, je njen dolg znašal milijon evrov, izguba ob polletju pa 400.000 evrov.

Kot je poudaril Šimenc, takrat situacija zanj in njegove sodelavce ni bila prijetna, vendar so uspeli že do konca leta 2015 izgubo s 400.000 evrov znižati na 140.000 evrov. Lani in predlani je agencija nato poslovala pozitivno in zadolženost znižala na zgolj okoli 90.000 evrov. Tudi trenutno poslovanje je dobro.

Dejstvo pa je, da je delo agencije specifično, saj pri evropskih projektih prihaja do zamika plačil. Trenutnih 21 projektov je vredno okoli šest milijonov evrov, kar je treba nekako financirati, je pojasnil Šimenc in dodal, da jim je v veliko pomoč sodelovanje z občinami, ki sofinancirajo projekte s 15 odstotki, s čimer agencija lažje premosti obdobje do povrnitve evropskih sredstev.

Lani so podpisali prvi dogovor za razvoj regij, iz katerega Gorenjski pripada 11 milijonov evrov. Pravkar tečejo usklajevanja za drugi dogovor, v katerem računajo še na novih 30 milijonov evrov, predvsem za področje kolesarskih poti, vodooskrbe, kanalizacije in podjetništva.

Prvi dogovor za razvoj regij je prinesel predvsem to, kar je želela država, čeprav se nekatera področja, kot so kolesarski poti, komunala in bivalna enota za starejše v Naklem skladajo tudi z željami regije. "Sedaj pa želimo po vsej Sloveniji zadeve obrniti, da bo država upoštevala naprej tisto, kar želijo regije," je izpostavil.