Podjetja 12.1.2018 16:34

Četrtina Deželne banke Slovenija v roke Skupine Prva

Ljubljana, 12. januarja - Kapitalska zadruga je za najugodnejšega ponudnika za svojih 25 odstotkov in eno delnico v Deželni banki Slovenija (DBS) izbrala skupno ponudbo družb Skupina Prva in Prva osebna zavarovalnica, so sporočili iz Skupine Prva in Kapitalske zadruge. Ob strani bosta zdaj pristopili k oblikovanju kupoprodajne pogodbe, so dodali.

Ljubljana. Deželna banka Slovenije. Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana.
Deželna banka Slovenije.
Foto: Domen Grögl/STA

Odločitev o izboru najugodnejše ponudbe sta danes sprejela upravni in nadzorni odbor Kapitalske zadruge, potrdil pa jo je nato tudi občni zbor zadruge, ki jo vodi prvi mož Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk.

Kapitalska zadruga ima sicer v DBS 47,53-odstotni delež, skupaj z deleži Kmečkega glasa, Zadružne zveze Slovenija in raznih območnih zadrug pa zadružni igralci obvladujejo skoraj dve tretjini lastništva te sicer majhne banke po tržnem deležu, ki pa ima v lasti 81 poslovalnic in s tem tretjo največjo bančno mrežo v državi.

Za prodajo nadzornega deleža banke so se po pisanju Dela v Kapitalski zadrugi odločili zaradi težav pri odplačilu devet milijonov evrov vrednega posojila, ki so ga leta 2007 najeli pri avstrijski banki BKS, ko so se skupaj s KD Group potegovali za prevzem DBS.

Spomladi 2016 pa so sporazum o skupni prodaji DBS podpisale tudi družbe KD Group, KD Kapital, Adriatic Slovenica, SRC, KB 1909 in Tovarna olja Gea. Naprodaj je 1.140.885 delnic, kar predstavlja 26,80 odstotka osnovnega kapitala banke.

Kako se bo razpletel ta prodajni postopek, za zdaj ni znano. Prav tako ni znano, če ponudba Skupine Prva vsebuje tudi kakšno opcijo za nakup preostalega deleža Kapitalske zadruge.

Za nakup deleža v DBS so po navedbah Dela iz minulih dni zavezujoče ponudbe oddali trije interesenti. Poleg Skupine Prva še AIK Banka v lasti poslovneža Miodrag Kostića in skupaj Telekom Slovenije ter Modra zavarovalnica.