Mediji 11.1.2018 19:28

Svetovna javnost si želi nepristranskih medijev

New York, 11. januarja - Raziskava ameriškega centra Pew, ki je v 38 državah sveta zajela 42.000 ljudi, ugotavlja, da si ljudje po svetu želijo nepristranskih medijev, vendar jih obenem precejšen del meni, da je to še vedno le pobožna želja.

Gaza. Novinarja med poročanjem z vojnega območja. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Gaza.
Novinarja med poročanjem z vojnega območja.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Rezultati se razlikujejo od države do države, vendar pa imajo skupno nit, ki je ta, da se mediji politično ne bi smeli opredeljevati, ampak pošteno prenašati vsa stališča.

Kar 75 odstotkov udeležencev svetovne ankete meni, da mediji ne bi smeli podpirati ene politične stranke na račun druge, obenem pa je 62 odstotkov prepričanih, da mediji na splošno poročajo točno. Da pošteno prenašajo politične novice jih meni 59 odstotkov.

Delež pade na 52 odstotkov ob vprašanju, ali so zadovoljni s političnim poročanjem domačih medijev, obenem pa kar 73 odstotkov svetovne javnosti meni, da mediji dobro poročajo o pomembnih zgodbah.

V ZDA jih 78 odstotkov meni, da mediji ne bi smeli nikoli favorizirati ene politične stranke, obenem pa ima televizija Fox News, ki več niti ne skriva, da je povsem na strani republikancev in predsednika Donalda Trumpa, najvišjo gledanost.

V Španiji 89 odstotkov anketiranih meni, da je medijska pristranskost nedopustna, malce drugače pa je v Indiji, Izraelu, Kolumbiji, Južni Koreji in na Filipinih, kjer več kot 30 odstotkov anketiranih meni, da je pristranskost povsem sprejemljiva.

Anketa ugotavlja, da 86 odstotkov ljudi zanima le njihov kotiček sveta, novice iz drugih držav pa so zanimive za 57 odstotkov vprašanih.