Mediji 12.1.2018 13:39

Prihodnji teden na FDV dogodek na temo lažnih novic

Ljubljana, 12. januarja - Na ljubljanski Fakulteti za družbene vede (FDV) bo 18. januarja potekal dogodek Proti kulturi laži, s katerim želijo mlade osvestiti in izobraziti o aktualni in vedno bolj pereči temi lažnih novic. Na dogodku bodo raziskovalci FDV v sodelovanju s strokovnjaki iz prakse in medijev izvedli delavnice, predavanja in okrogle mize, so sporočili s FDV.

Ljubljana. Dogodek Proti kulturi laži za dijake in študente, ki ga pripravlja Fakulteta za družbene vede. Foto: FDV

Ljubljana.
Dogodek Proti kulturi laži za dijake in študente, ki ga pripravlja Fakulteta za družbene vede.
Foto: FDV

Dogodek, ki je namenjen dijakom in študentom, se bo začel ob 12. uri s pozdravnim nagovorom dekanje FDV Monike Kalin Golob in osrednjim predavanjem profesorja s katedre za novinarstvo FDV Marka Milosavljevića.

V prvem sklopu dogodka se bodo sočasno zvrstile štiri delavnice, v drugem pa bosta mladim na voljo dve predavanji in dve okrogli mizi.

Okrogla miza z naslovom Laži od telesa do jezika bo podala pregled različnih pristopov proučevanja laži od začetka zgodovine pa vse do najsodobnejših metod proučevanja laži. Na drugi pa bodo evropski poslanci spregovorili o tem, kako se lažnih novic lotiti na evropski ravni.

Dogodek se bo zaključil ob 17. uri z okroglo mizo o lažnih novicah, na kateri bodo sodelovali profesor Vlado Miheljak, novinar Dela Ali Žerdina, novinar Mladine Jure Trampuš in novinarka Dnevnika Tanja Lesničar Pučko. Okroglo mizo bo moderiral profesor s katedre za novinarstvo FDV Igor Vobič.

Na popoldanske delavnice in predavanja so vabljeni dijaki in študenti, večerna okrogla miza z gosti iz medijev pa je namenjena predvsem strokovni javnosti, diplomantom fakultete in medijem.

S predstavitvijo prispevkov o lažnih novicah in drugih lažnih vsebinah želijo na FDV "mlade izobraziti o vseprisotni in premalo raziskani problematiki, jim na njim prijazen način predstaviti ključne dimenzije lažnih novic, jim predati smernice in znanje za prepoznavo lažnih vsebin, predvsem na spletu, ter jim ponuditi tudi rešitve".

"Menimo, da je prihodnost mladih odvisna tudi od ozaveščenosti o lažnih vsebinah in prepoznave verodostojnosti (predvsem) digitalnih medijev, s katerimi odraščajo," so še zapisali na FDV.