Podjetja 11.1.2018 15:05

Alta za letos napoveduje nadaljnjo krepko gospodarsko rast

Ljubljana, 11. januarja - Ugodno makroekonomsko okolje, ki smo mu bili priča lani, bi se moralo nadaljevati tudi letos. To pomeni nadaljnjo krepko gospodarsko rast tako v Sloveniji kot na drugih razvitih trgih in trgih v razvoju, je na današnji investicijski konferenci v Ljubljani dejal glavni ekonomist skupine Alta Sašo Stanovnik. Posvaril pa je pred pretiranim optimizmom.

Ljubljana.
Glavni ekonomist skupine ALTA Sašo Stanovnik.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Zaradi pričakovane splošne gospodarske rasti Alta v investicijski strategiji za letos po Stanovnikovih besedah ne daje prednosti nobeni od regij. Podobno kot lani bodo zaradi konjunkture rasli prihodki in dobički podjetij, podjetja v ZDA pa bodo imela zaradi davčne reforme še dodaten pospešek. Zaradi tega bodo posledično tudi vrednotenja podjetij postala zmernejša, čeprav še vedno visoka, je ocenil.

"Na obzorju trenutno ni razloga, zaradi katerega bi se prekinila pozitivna rast oziroma bikovski trend. Večina tujih investicijskih strategov je zato optimističnih za leto 2018, podobno pa menimo tudi mi", je dejal.

Opozoril pa je, da rekordno nizka volatilnost in vse večji pohlep vlagateljev na kratek rok lahko zagotavljata pospešek, a hkrati prinašata svarilo pred pretiranim optimizmom. Kot je poudaril, so vrednotenja sicer obenem podprta z nizkimi obrestnimi merami in nizko inflacijo, "a tako kot za vsakim dežjem posije sonce, tudi za vsakim sončnim obdobjem slej ko prej pade dež".

Vlagatelji bi morali po mnenju Alte v letošnje leto vstopiti povsem optimistično, a bi morali začeti tudi vse bolj pozorno spremljati signale, ki bi nakazovali na preobrat, ki ga je časovno gledano sicer težko napovedati.

Med posameznimi panogami Alta najbolj izpostavlja tehnologijo, ki je že v zadnjih letih vodila trge navzgor. Obenem svetuje iskanje naložbenih priložnosti tudi v drugih cikličnih panogah, denimo financah, kapitalskih dobrinah ter energetiki, kjer dvigu cen energentov sledi okrevanje poslovanja podjetij in tudi cen delnic. "Posledično pa smo zato bolj zadržani do defenzivnih panog, predvsem javnih storitev in telekomunikacij," je poudaril Stanovnik.

Optimistični so tudi glede slovenskega delniškega trga, kjer lahko po Stanovnikovih besedah govorimo o spodbudnem makroekonomskem okolju in rasti dobičkov, a tudi o relativno nizkem vrednotenju in visoki, okoli petodstotni povprečni dividendni donosnosti. Za večino spremljanih domačih podjetij tako Alta v 2018 vstopa z nakupnimi priporočili.

V ZDA se po ocenah skupine letos obetajo dodatni dvigi obrestnih mer, v Evropi pa zmanjšan obseg nakupov obveznic. Kljub temu ne pričakujejo restriktivnega okolja, saj bodo obrestne mere ostale nizke ter tako podpirale kreditno aktivnost in gospodarsko rast.

Oceno vrednosti dolarja v primerjavi z evrom so postavili med 1,17 in 1,22. Poleg dolarja na trge v razvoju močneje vplivajo tudi cene surovin, kjer je zaznati pozitivno dinamiko, ter rast obsega mednarodne trgovine, kjer so po njihovih navedbah tudi napovedi za letos spodbudne.

Zaradi ugodne gospodarske slike se krepi tudi povpraševanje po nafti. Zaloge precej upadajo, članice naftnega kartela Opec se tokrat precej dobro držijo omejitev kvot, dogovor o zmanjšani proizvodnji pa so že podaljšale do konca letošnjega leta. Cena zahodnoteksaške nafte bo po ocenah Alte tako letos v razponu med 55 in 65 dolarji za 159-litrski sod.