Slovenija 8.1.2018 11:39

Slovenija novembra z drugo najvišjo rastjo trgovine v EU

Luxembourg, 8. januarja - Slovenskim trgovcem je novembra lani uspel preobrat in so po oktobrskem 0,9-odstotnem padcu povečali prodajo za 2,8 odstotka. To je druga najvišja rast prodaje trgovcev v predprazničnem novembru v EU, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Bolj se je obseg prodaje v trgovini na drobno povečal le na Portugalskem (+3,9 odstotka).

Videm.
Trgovka, trgovina, sadje in zelenjava.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Edina država, kjer so trgovci novembra lani prodali manj kot oktobra, je bila Estonija (-0,2 odstotka). Povprečje tako za celotno EU kot za 19 držav z evrom je rast v višini 1,5 odstotka.

K takšni rast prodaje je prispevala predvsem prodaja neživilskih izdelkov, ki se je v primerjavi z oktobrom povečala za 2,1 odstotka. Prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov se je novembra v EU v povprečju povečala za 1,2 odstotka, pogonskih goriv pa za 0,3 odstotka.

Portugalski in Sloveniji z najvišjimi stopnjami rasti prodaje sledijo Nemčija (2,3 odstotka), Hrvaška (2,2 odstotka) in Avstrija (1,7 odstotka). V Belgiji, na Danskem in Poljskem se je obseg prodaje v trgovini na drobno novembra povečal za po 1,6 odstotka, na Finskem in v Veliki Britaniji za po 1,4 odstotka, v Španiji za 1,3 odstotka, v Franciji, Litvi in na Švedskem za po 1,2 odstotka, v Latviji za okrogel odstotek, v Romuniji, na Slovaškem in Madžarskem za po 0,7 odstotka, na Malti za 0,6 odstotka, v Bolgariji pa za 0,3 odstotka.

Za Češko, Grčijo, Irsko, Italijo, Ciper, Luksemburg in Nizozemsko Eurostat ni imel podatkov.

Na letni ravni - od novembra 2016 do novembra 2017 - se je obseg prodaje v trgovini na drobno v EU povečal za 2,7 odstotka, v državah z evrom pa za 2,8 odstotka. Slovenija je tudi v tej primerjavi dosegla nadpovprečno rast (5,8 odstotka), najvišja pa je bila v Romuniji (19,9 odstotka). Edina država s padcem prodaje je bila vnovič Estonija (-1,2 odstotka).