V Narodni galeriji začetek Evropskega leta kulturne dediščine v znamenju Poljske

Ljubljana, 7. januarja - V Narodni galeriji so danes s predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in predstavitvijo Poljske začeli obeleževati Evropsko leto kulturne dediščine. Goste je nagovoril poljski veleposlanik v Sloveniji Pawel Czerwinski. Zanj je dogodek najboljši dokaz, da združena Evropa ne zatira identitete svojih državljanov, ampak spodbuja njihov razvoj.

V Evropskem letu kulturne dediščine so v Narodni galeriji skupaj s predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji po besedah direktorice Barbare Jaki pripravili celo vrsto aktivnosti, ki bodo potekale skozi vse leto. Države so izbrali glede na aktualne razstave. Prva na vrsti je Poljska ter predstavitev antičnih zgodb v steklu po gemah iz zbirke poljskega kneza Stanislawa Poniatowskega.

"Skupaj s poljskim veleposlaništvom v Sloveniji smo pripravili predstavitev kulturne dediščine Poljske, oblikovali vrsto programov za različne starostne skupine od najmlajših do najstarejših, vse aktivnosti so brezplačne in posvečene Poljski. Lahko se naučimo veliko ne samo o državi in njeni dediščini, ampak spoznamo tudi kakšno besedo jezika te države," je ob otvoritvi dejala Jakijeva.

Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič je spomnil, da je namen letošnjega leta čim več ljudi spodbuditi k odkrivanju in doživljanju kulturne dediščine Evrope ter okrepiti občutek pripadnosti skupnemu evropskemu prostoru, na nacionalni, regionalni in lokalni ravni ter na ravni EU.

"Zato je zelo pomembno, da se zavedamo, da nas vsa ta raznolikost bogati, nas oblikuje, nas naredi boljše in bogatejše osebe," je poudaril Stančič in dodal, da so se s ciljem praznovanja raznolikosti odločili, da pripravijo dva projekta, enega z Narodno galerijo, ki letos praznuje svojo 100. obletnico, drugega pa z mariborskim muzejem narodne osvoboditve.

Poljski veleposlanik v Sloveniji Czerwinski je izrazil veselje, da je prvi dogodek v okviru leta kulturne dediščine prav dan poljske kulture. "Bogastvo in raznolikost kulture in kulturne identitete sta dejavnika, ki določata položaj Evrope na svetovnem zemljevidu, nič manj kot gospodarska ali vojaška moč," je dejal. Zato je razglasitev evropskega leta kulturne dediščine po njegovem mnenju pomembna prav zato, ker postavlja kulturo v središče pozornosti in nas sili k razmisleku, "kaj je res dragoceno, kar lahko naredi EU močnejšo in bolj samozavestno".

V okviru Evropskega leta kulturne dediščine, ki poteka pod sloganom Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost, so obiskovalcem Narodne galerije vsako prvo nedeljo v mesecu na voljo javna vodstva za odrasle, zabavne raziskovalne naloge za mlade in ustvarjalno učenje jezikov za otroke. Vsak mesec pa bodo predstavili eno izmed evropskih držav. Februarja bo na vrsti Italija.