Podjetja 5.1.2018 17:30

V sežanskem Vinakrasu odprli odprli prvo vinsko banko na Krasu

Sežana, 5. januarja - V družbi Vinakras so odprli prvo vinsko banko na Krasu. V njej je 33 sefov, v katerih lahko posamezniki, podjetja in drugi hranijo vina, ki imajo posebno vrednost, vendar za njihovo hrambo nimajo ustreznega prostora. Ob današnji slovesni otvoritvi so ključ enega izmed sefov predali ministrstvu za kmetijstvo.

Ljubljana. Vino Teran. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vino Teran.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Vinska banka je prvenstveno namenjena promocijsko-tržnemu delu. Za nas je pomembno, da lahko v njej ljudje hranijo vina za posebne priložnosti," je o pridobitvi za STA povedal direktor družbe Vinakras Sežana Marjan Colja in dodal, da stranke v takih sefih ponavadi shranijo steklenico z letnikom rojstva svojega otroka ali vnuka, poroke ali kakšnega drugega pomembnega dogodka.

V vinski banki, ki je urejena v delu prostora za hrambo arhivskih vin, je prostora za okrog 1400 vinskih steklenic. "Govorimo seveda o vinih, ki so tudi posebej kakovostna, ki imajo za posameznike neko simbolno vrednost," je še dejal Colja. Prepričan je, da bodo najemniki njihovih sefov ob posebnih priložnostih v Vinakrasovo klet pripeljali svoje goste, ki si bodo lahko ogledali tudi klet.

Colja je povedal, da je bila sicer investicija v vinsko banko vredna okrog 20.000 evrov.

"Zaradi boja, ki ga na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vlagamo in se tudi osebno izpostavljamo za ohranitev edinega pravega, slovenskega terana, je vinska klet Vinakras namenila ministrstvu enega od vinskih sefov," pa je ob robu podpisa pisma o nameri za obnovo zadrževalnika Vogršček za STA povedal minister Dejan Židan.

Židan je zagotovil, da si bo ministrstvo še naprej prizadevalo za ohranitev kraškega terana, ki je v zadnjih letih postal eno izmed najbolj prepoznavnih slovenskih vin. "Še vedno se ga sicer kar 95 odstotkov proda v Sloveniji, vendar narašča povpraševanje, se viša njegova cena, hkrati pa ga uspešno predstavljamo in prodajamo tudi v tujini," je še dejal Židan.

Obenem pomeni ta poteza Vinakrasa tudi zavezo, da bomo vse pomembnejše tuje delegacije s področja kmetijstva, ki bodo na obisku v Sloveniji, pripeljali v Sežano. "To je naša zaveza za prihodnje, seveda pa to počnemo tudi že sedaj," je še obljubil kmetijski minister.