15.12.2017 20:54

Na Fakulteti za elektrotehniko podelili nagrade Vratislava Bedjaniča

Ljubljana, 15. decembra - Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL) je danes potekala tradicionalna podelitev nagrad profesorja doktorja Vratislava Bedjaniča za izjemna akademska dela s področij elektroenergetike in avtomatizacije. Komisija je podelila nagrado za doktorsko disertacijo in dve nagradi za pridobitev naslova magistra, so sporočili s fakultete.

Ljubljana, Fakulteta za elektrotehniko. Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so podelili nagrade Vratislava Bedjaniča. Foto: FE

Ljubljana, Fakulteta za elektrotehniko.
Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so podelili nagrade Vratislava Bedjaniča.
Foto: FE

Nagrado za doktorsko disertacijo je prejel doktor Blaž Kirn s Fakultete za elektrotehniko UL. Nagrado je prejel za delo z naslovom Zmogljivost sončnih fotonapetostnih elektrarn skozi življenjski cikel.

Nagrado za pridobitev naslova magistra je prejel Loris Somi s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Nagrado je dobil za delo z naslovom Optimalna uskladitev usmerjenih nadtokovnih relejev v radialnih in zazankanih omrežjih z integrirano razpršeno proizvodnjo.

Nagrado za pridobitev naslova magistra je prejel tudi Jani Frank s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani za delo Testiranje pretvorniških naprav s simulatorji v realnem času in metodami HIL.

Nagrade profesorja doktorja Vratislava Bedjaniča se podeljujejo že od leta 1970 dalje, v sedeminštiridesetih letih podeljevanja pa je nagrada pridobila ugledno prepoznavnost, povezano z imeni Iskre, ljubljanske in mariborske univerze ter Združenja slovenskih elektroenergetikov CIGRE-CIRED.

Vključno z letom 2017 je bilo podeljenih 291 nagrad - od tega 165 nagrajencem z ljubljanske, 62 z mariborske in 64 z drugih univerz. Podeljene so bile za 55 doktoratov znanosti, 90 magistrskih nalog in 146 diplomskih del.

Večina od nagrajencev so danes ugledni raziskovalci, univerzitetni profesorji, gospodarstveniki in strokovnjaki z mednarodnim ugledom v evropskih in svetovnih strokovnih združenjih.