Turizem #družba 15.12.2017 12:41

Vse pripravljeno za zaščito slovenske potice na evropski ravni

Ljubljana, 15. decembra - Potica je simbol slovenskega prazničnega jedilnika, ambasadorka Slovenije in vse je pripravljeno, da jo država na evropski ravni zaščiti kot zajamčeno tradicionalno posebnost. Slovenska potica bo lahko pripravljena kjer koli po svetu, a po strogo določeni recepturi, z določeno obliko in z enim od petih nadevov.

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Etnolog Janez Bogataj. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Etnolog Janez Bogataj.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Etnolog Janez Bogataj. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Etnolog Janez Bogataj.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Etnolog Janez Bogataj. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Etnolog Janez Bogataj.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Generalna direktorica direktorata za kmetijstvo na ministrstvu Tadeja Kvas Majer. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Generalna direktorica direktorata za kmetijstvo na ministrstvu Tadeja Kvas Majer.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Gabrijela Salobir s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Gabrijela Salobir s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, ministrstvo za metijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil postopek nacionalne zaščite slovenske potice, ki je predpogoj za zaščito na evropskem nivoju.
Foto: Bor Slana/STA

Skupno vlogo za zaščito slovenske potice so skupaj vložile Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je vlagateljem hvaležen. Kot je poudaril na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, "bi v kulturni oziroma kulinarični tradiciji slovenskega naroda težko našli jed, ki bolj simbolizira praznični jedilnik kot potica".

Potica je razširjena po vseh slovenskih pokrajinah, različice pa se med seboj močno razlikujejo po nadevih, vrstah testa in obliki. "Poznamo več kot 100 različnih vrst potic, pri pripravi nadevov pa velikokrat velja, da kolikor je gospodinj, toliko je slastnih receptov zanje," je dejal Židan.

Samo ena potica, ki bo enotna tako po vrsti testa, nadevih kot tudi obliki, pa bo slovenska potica. Ta bo pripravljena s petimi tradicionalnimi nadevi: orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena bo v potičniku, ki zagotavlja edino pravo obliko potice, to je okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob pa bo gladek ali pokončno rebrast. Potresena bo lahko s sladkorjem v prahu.

Kot je poudaril Židan, bomo z zaščito slovenske potice na eni strani ohranili slovensko kulinarično dediščino za zanamce, na drugi strani pa bomo njeno prepoznavnost še dodatno krepili v tujini, s čimer bo potica prava ambasadorka Slovenije.

Postopek zaščite po zajamčeni tradicionalni posebnosti pomeni, da sta zaščitena postopek priprave in receptura, zaščita pa ni geografsko omejena, je pojasnila generalna direktorica direktorata za kmetijstvo na ministrstvu Tadeja Kvas Majer. Slovensko potico bodo v prihodnje lahko proizvajali le certificirani proizvajalci, vsem ostalim bo ostala le priprava - potice.

V zadnjih mesecih je potekal postopek priprave specifikacije oz. recepture, ki jo je kmetijsko ministrstvo tudi objavilo na spletni strani. Januarja prihaja objava pravilnika za prehodno nacionalno zaščito, ki bo veljala le na ravni Slovenije, hkrati pa bo na Evropsko komisijo romala prošnja za evropsko zaščito. V tem postopku bodo imele druge države članice možnost, da podajo svoje pripombe, Slovenija pa bo v tem primeru morala poskrbeti za uskladitev.

Po optimističnem scenariju bo postopek zaščite potice na evropski ravni trajal od leta in pol do dveh let.

Certifikati za proizvajalce slovenske potice bodo sicer veljavni eno leto. Postopek certificiranja, ki ga bosta najprej izvajali dve inštituciji, sicer ne bo zastonj, a ministrstvo v okviru programa razvoja podeželja nudi tudi možnost povračila teh stroškov. Slovensko potico bodo torej lahko proizvajali po vsem svetu, a le certificirani proizvajalci, ki se bodo držali točno določenih pravil.

Slovenija ima številne zgodovinske argumente za zaščito slovenske potice, je povedal etnolog Janez Bogataj. O njej je prvič pisal Primož Trubar v letih 1575 in 1577, zelo podrobno jo je v Slavi vojvodine Kranjske leta 1689 opisal Janez Vajkard Valvasor.

Pomembno je tudi dejstvo, da imamo v Sloveniji okoli pet prireditev, posvečenih potici, pa tudi ocenjevanja. Slovenski rokodelci, obrtniki in morda celo industrija pa bodo morali ponuditi zadosti pekačev potičnikov z gladkim obodom ali z navpičnimi rebri: "Vse, kar je poševno, je germanska kulturna dediščina," je opozoril Bogataj.

Kot je povedala Gabrijela Salobir s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, so v zadnjih mesecih iz več kot 300 različnih receptov uskladili industrijski, obrtni in rokodelski način priprave slovenske potice. Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc pa se je med drugim zavzela za to, da bi bila s slovensko potico v prihodnje založena vsa slovenska veleposlaništva.

Pomen potice kot slovenske ambasadorke je odmeval že v času, ko je papež Frančišek ob obisku ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegove soproge Melanie prvo damo ZDA povprašal prav o tej slovenski sladici. Bogataj je bil kritičen, da Slovenija takrat tega trenutka ni dovolj izkoristila za svojo promocijo. Je pa Melanii poslal knjigo o slovenski potici in pred dobrima dvema mesecema od ameriške prve dame prejel tudi zahvalo za izkazano pozornost, je povedal.

Na podlagi postopka zajamčene tradicionalne posebnosti je Slovenija doslej zaščitila že prekmursko gibanico, belokranjsko pogačo ter idrijske žlikrofe. Skupno ima sicer Slovenija na ravni EU po različnih postopkih zaščitenih 24 proizvodov in 17 vin.