#družba 17.12.2017 9:56

Med savskima hidroelektrarnama Boštanj in Krško dovoljena plovba na motorni pogon

Sevnica/Krško, 17. decembra - Vlada je pred dnevi sprejela uredbo o uporabi plovil na motorni pogon na akumulacijskih jezerih savskih hidroelektrarn (HE) Arto-Blanca in Krško. Krški župan Miran Stanko in sevniški župan Srečko Ocvirk sta uredbo, na katero so čakali več let, pozdravila, a hkrati opozorila, da bo treba na Savi urediti dostope in drugo tovrstno infrastrukturo.

Krško. Hidroelektrarna Krško. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Krško.
Hidroelektrarna Krško.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Stanko in Ocvirk sta za STA povedala, da bodo del vodnih akumulacij, do približno 500 metrov nad prelivi z elektrarniškimi zapornicami, zdaj lahko namenili turizmu, športu, rekreaciji in drugim uporabnikom vodnih površin.

Na slabo urejene dostope in drugo potrebno infrastrukturo ob Savi pa je predvsem opozoril Ocvirk, ki je ocenil, da so večnamenskost omenjenih zajezitev, ki so prekrila nekdanjo savsko strugo, pri gradnji verige spodnjesavskih HE obravnavali različno.

Najbolj pomanjkljivo pri gradnji akumulacij HE Boštanj in HE Arto-Blanca, pri gradnji HE Krško so večnamenskost upoštevali že nekoliko bolje, najbolj popolno do zdaj pa pri zadnjezgrajeni HE Brežice.

V sevniški občini zaradi tega pričakujejo, da bodo omenjeno savsko infrastrukturo uredili s sodelovanjem pristojnih na državni ravni, je še povedal Ocvirk.

Z ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da so uredbi izdali na pobudo obeh posavskih občin. Na Sevniškem se območje plovbe na motorni pogon začne pri cestnem savskem mostu Boštanj-Sevnica in konča na navidezni črti za predvidenim rečnim dostopom pri Dolnjem Brezovem.

Na krški akumulaciji je plovba na motorni pogon dovoljena med mejo občin Krško in Sevnica ter navidezno črto med mejnima točkama plovbnega območja. Pri motorni plovbi na obeh akumulacijah je treba upoštevati 30-metrski odmik plovbne poti od bregov. Izjema je območje leve brežine južno od Dolenjega Leskovca v Občini Krško, kjer je zaradi plitvine potreben večji odmik.

Sicer pa so pogoji rabe vodnega dobra za plovbo določeni tako, da v največji meri preprečujejo škodljive vplive na stanje voda oz. nevretenčarje in na dvigovanje usedline oz. spremembe rečnega dna. Varstvo rib in drstišč je zagotovljeno s prepovedjo plovbe v drstitvenih obdobjih in z odmiki od rečnega brega oz. s prepovedjo plovbe po plitvinah.

Plovba na motorni pogon tudi ne sme vplivati na vodne pravice. Uporabniki plovil na motorni pogon na navedenih plovbnih območjih ne smejo vplivati na pridobivanje električne energije ali obrečnim lastnikom povzročati dodatnih obveznosti, stroškov ali škode, med drugim navajata odločbi.