#družba 13.12.2017 15:44

Jabolko navdiha zmagovalcu mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike Alekseju Jurci

Ljubljana, 13. decembra - Predsednik republike Borut Pahor je danes vročil jabolko navdiha Alekseju Jurci, izjemnemu mladeniču in absolutnemu zmagovalcu mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike. Pahor je ob tej priložnosti čestital Jurci in mentorjem, ki so pripomogli k imenitnemu uspehu mladega znanstvenika.

Ljubljana. Priznanje Jabolko navdiha s katerim predsednik republike nagradi posameznike, ki so se posebej izkazali na svojem področju dela in postali navdih na druge. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Priznanje Jabolko navdiha s katerim predsednik republike nagradi posameznike, ki so se posebej izkazali na svojem področju dela in postali navdih na druge.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Mentorji Jurce so sicer predsedniku Pahorju izročili vrtljivo zvezdno karto. Odslej, od Aleksejeva uspeha naprej, bo vsakič, ko bo kdo od slovenskih znanstvenikov naredil izjemen znanstveni dosežek, njegovo ime na karti slavnih zvezd s pripisom, se je odzval Pahor in dejal, da mu je Jurca obljubil, da bo dodal pripis.

Jurca se je zahvalil za priznanje in poudaril, da gre za njegov uspeh zasluga tudi vsem mentorjem, ki so ga podpirali na tej poti, in omogočili, da se je udeležil mednarodne olimpijade.

Mladi znanstvenik z novogoriške univerze je zmagal na letošnji 11. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike. Tako je Jurca postal prvi slovenski absolutni zmagovalec na katerikoli olimpijadi iz znanja.

Na letošnji 15. mednarodni lingvistični olimpijadi pa je Jurca prejel posamično bronasto medaljo, slovenska ekipa pa je prejela tudi ekipno bronasto medaljo. V ekipi so poleg Jurce sodelovali še Anja Zdovc, Ana Meta Dolinar in Maja Bošnjaković.

Jurca je že lani skupaj z dijakoma II. gimnazije Maribor Urbanom Duhom in Lukom Govedičem osvojil zlato medaljo na evropski naravoslovni olimpijadi. Leto prej pa je na tem tekmovanju s Katjo Arh in Martino Lokar osvojil srebro. Na evropski naravoslovni olimpijadi se dijaki merijo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja - biologije, kemije in fizike.

V uradu predsednika republike so v utemeljitvi zapisali, da Jurca ni prejel samo zlatega priznanja, ampak je bil tudi absolutni zmagovalec, saj je dosegel največ točk med vsemi tekmovalci, kar doslej ni uspelo še nobenemu Slovencu na nobeni olimpijadi znanja.

Že pri petih letih je Jurca vešče programiral svoje igrače in v prvi razred zaradi izjemnih sposobnosti sploh ni hodil, iz četrtega pa je sredi leta preskočil v peti. Predvsem pa je bil učenec in dijak, ki se je vztrajno in predano ukvarjal z vprašanji, ki so ga zanimala.

V zadnjem triletju se je že udeleževal priprav na matematično olimpijado, v srednji šoli na fizikalno olimpijado, ob pomoči pedagogov je študiral učbenike za višje stopnje in proučeval zunajšolsko strokovno literaturo. Zanimala so ga predvsem fizika, astrofizika, astronomija, opazovanje neba, tudi logika.

"Bleščeči rezultati Jurce so imenitna potrditev uspešnega pristopa slovenskih pedagogov. So utemeljen razlog za njihov in naš skupni ponos ter hkrati navdih za nov polet v prihodnosti," so zapisali v uradu.

Predsednik republike jabolko navdiha podeljuje od začetka leta 2014 različnim osebnostim in skupinam, katerih dejanja navdihujejo druge. Nazadnje je jabolko navdiha vročil Francu Pergarju, Nadi Herga, Darinki Rakovec in Stanki Premuš, upokojencem iz Ormoža, ki so rešili človeško življenje.