Podjetja 17.12.2017 8:05

Trebanjski Rem si obeta drugo najboljše poslovno leto

Trebnje, 17. decembra - Trebanjski izdelovalec montažnih modularnih objektov in bivalnih zabojnikov Rem si ob koncu leta obeta približno 30 milijonov evrov prodaje, kar je približno 16 odstotkov manj od lani. Hkrati letos načrtuje do 2,8 milijona evrov čistega dobička oz. približno dve petini manj od lanskega. Po končnem izidu bo to sicer drugo najboljše Removo leto.

Kovačevci. Bivalni zabojnik. Foto: STA Arhiv STA

Kovačevci.
Bivalni zabojnik.
Foto: STA
Arhiv STA

Direktor Rema Igor Kastelic je za STA pojasnil, da omenjeni padec prodaje in dobička pripisujejo umirjanju na trgu oz. padcu povpraševanja po modularnih bivalnih enotah, ki je zaradi gradnje azilnih domov v Nemčiji v najbolj perečem obdobju begunske krize od leta 2013 naprej skokovito raslo, in dražitvi surovin.

Sicer pa naj bi Remov približno dvotretjinski izvoz v znesku približno 21 milijonov evrov ostal na lanski ravni. Glede na to, da povpraševanje po omenjenih bivalnih enotah pada, pa se v Remu za nemški trg preusmerjajo v izdelavo modularnih montažnih objektov za otroške vrtce in šole.

Rem se hkrati razvojno usmerja v zahtevnejše nizkoenergetske modularne objekte, ki jih bodo trgu ponudili prihodnje leto. Hkrati prihodnje leto računajo na petodstotno rast prodaje.

V Remu imajo sicer 150 redno zaposlenih in približno 65 agencijskih delavcev. Števila zaposlenih letos niso spreminjali.

Rem svoje montažne objekte prodaja po vsej Evropi, predvsem v Nemčiji, Avstriji, Švici, na Madžarskem in v skandinavskih državah, nekaj kupcev ima tudi v ZDA in neevropskih državah. Trebanjski Trimo, ki je s približno tretjino odkupa še lani veljal za Removega največjega kupca, pa je tega letos znižal na približno desetino.

Največje povpraševanje v obsegu približno dveh tretjin vlada za Remove montažne objekte, pri preostalem delu pa gre za t. i. kontejnerje.

Sicer pa v Remu, večkratni dolenjski poslovni gazeli in lanski srebni gazeli na državni ravni, gradijo nove proizvodne zmogljivosti. V trebanjski obrtni coni, kjer je sedež podjetja, so lani povečali proizvodne zmogljivosti v kupljeni skladiščni hali, kar jih je stalo približno 2,2 milijona evrov. Letos so tam dogradili skladišče, kar jih je skupaj z opremo stalo dodatnega pol milijona evrov.

Sicer pa se v trebanjski industrijski coni ob podjetju Trimo že pripravljajo na gradnjo nove proizvodne hale s približno 12.000 kvadratnimi metri. Tam so lani kupili približno poldrugi milijon evrov vredno zemljišče. Gradbeno dovoljenje pričakujejo do marca prihodnje leto. Naložbo naj bi končali do leta 2019 in takrat zagnali proizvodnjo. Omenjena naložba, od katere si obetajo 40 do 60 novih rednih delovnih mest, naj bi jih stala dodatnih približno pet milijonov evrov.

Kastelic je še opozoril, da je Rem opazne korake storil tudi na razvojnem področju.

Po podatkih družbe je Rem srednje veliko podjetje, ki ima pomembno vlogo na področju proizvodnje montažnih modularnih objektov in bivalnih kontejnerjev tako v Sloveniji kot Evropi. Družba se je usmerila v izdelavo zabojnikov s poudarkom na sanitarnih in bivalnih, v zadnjih letih pa se je s pomočjo lastne razvojne ekipe in projektnega oddelka preusmerila v projektiranje, izdelavo in montažo zahtevnejših modularnih montažnih objektov ter inženiring.