Slovenija #družba 13.12.2017 12:47

Gradnja odprte širokopasovne infrastrukture skladna s pravili o državni pomoči

Ljubljana, 13. decembra - Projekt gradnje odprte širokopasovne infrastrukture naslednje generacije, ki ga vodi ministrstvo za javno upravo, je skladen z evropskimi pravili za podelitev državne pomoči, je ugotovilo ministrstvo za finance. Zanj bo namenjenih 31,9 milijona evrov javnih sredstev, financiranje pa bo trajalo do konca leta 2020.

Ljubljana. Server, strežnik, omrežje, internet. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Server, strežnik, omrežje, internet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Cilj sheme je, da se do konca leta 2020 omogoči vsem državljanom Slovenije na območju belih lis, to je na območjih, kjer ni niti ustrezne širokopasovne infrastrukture niti ni tržnega interesa za njeno gradnjo, dostop do širokopasovne infrastrukture hitrosti vsaj 100 Mb/s, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Predmet sofinanciranja na osnovi priglašene sheme so naložbe za namestitev pasivne širokopasovne infrastrukture, gradbena dela v povezavi s širokopasovno infrastrukturo in namestitev dostopovnih omrežij naslednje generacije. Do javnih sredstev bodo upravičeni izbrani operaterji elektronskih komunikacij.

Predvideno je, da se spodbude na podlagi priglašene sheme odobrijo do konca leta 2020. Prihodnje leto bo predviden znesek pomoči po načrtu znašal 4,5 milijona evrov, leta 2019 15,95 milijona evrov, leta 2020 pa 11,45 milijona evrov. Pomoč se sofinancira iz evropskega sklada za regionalni razvoj, in sicer v višini 25,52 milijona evrov.

Na območju belih lis, kjer interesenti nimajo možnosti pridobitve dostopa do širokopasovnih elektronskih komunikacijskih storitev, je 27.285 gospodinjstev. Ministrstvo je danes objavilo tudi seznam belih lis na gospodinjstvo natančno. Oblikovalo ga je na podlagi podatkov od zainteresiranih, ki so lahko izkazali tržni interes za gradnjo širokopasovnih omrežij elektronskih komunikacij, in analize obstoječe infrastrukture.