Podjetja Slovenija Turizem 13.12.2017 8:44

Terme Brda korak bližje uresničitvi

Dobrovo, 13. decembra - Na torkovi seji občinskega sveta Občine Brda so se svetniki seznanili z zadnjo idejno zasnovo term Brda. Zamisel o gradnji term je stara že dobro desetletje, po besedah briškega župana Franca Mužiča pa je zanimanja za naložbo v okrog 50 milijonov evrov vreden projekt precej. Najresnejši naj bi bili pogovori s slovensko-ruskimi lastniki podjetja.

Dobrovo. Idejna zasnova Spa Terme Brda. Foto: Arhiv Občine Brda

Dobrovo.
Idejna zasnova Spa Terme Brda.
Foto: Arhiv Občine Brda

Vipolže, vila Vipolže Seja občinskega sveta Občine Brda. Predstavitev idejnega projekta Term Brda, arhitekt Aleš Prinčič. Foto: Rosana Rijavec/STA

Vipolže, vila Vipolže
Seja občinskega sveta Občine Brda.
Predstavitev idejnega projekta Term Brda, arhitekt Aleš Prinčič.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Vipolže, vila Vipolže Seja občinskega sveta Občine Brda. Predstavitev idejnega projekta Term Brda. Foto: Rosana Rijavec/STA

Vipolže, vila Vipolže
Seja občinskega sveta Občine Brda.
Predstavitev idejnega projekta Term Brda.
Foto: Rosana Rijavec/STA

"Sedaj iščemo samo še povezavo hotelov in term," je po seji pojasnil župan in dodal, da bi morala biti v mesecu ali dveh "zadeva nastavljena" in da bi nato lahko že začeli konkretne projekte.

Idejna zasnova po zamisli arhitekta Aleša Prinčiča predvideva umestitev term med Medano in Fojano, tako da bi obiskovalcem in stanovalcem načrtovanega turističnega kompleksa ponujala razglede na vse strani.

Kompleks, kot si ga je zamislil arhitekt, želi uporabiti elemente briške pokrajine, kot so terase, z uporabo materialov, kot je opeka, pa se približuje briški tradiciji. Posebnost idejnega projekta je 45-metrski jekleno-steklen razgledni stolp, s katerega se bo videlo daleč naokoli, po Mužičevih besedah celo do beneškega Trga svetega Marka.

V turističnem kompleksu naj bi poleg zdraviliških uslug ponujali tudi sprostitvene dejavnosti in morda medicinske usluge. Hotelski del naj bi imel od 250 do 260 postelj, nekaj naj bi bilo apartmajev, ki jih bodo ponudili zasebnim vlagateljem, ter del kot dom starostnikov. Poleg bazenov bodo ponujali možnosti kongresnega turizma, manjših trgovinic ali tržnice ter s tem priložnosti tudi za prodajo domačih pridelkov in izdelkov.

Vodo bodo po Mužičevih besedah črpali iz bližnjih vrtin, če bo potrebno, pa jo bodo dogrevali s toplotnimi črpalkami.

Svetniki so bili s predstavljenim zadovoljni. Ob dogovarjanju s potencialnimi slovensko-ruskimi partnerji bodo sicer investicijo v turistični kompleks predstavili tudi na večjih svetovnih nepremičninskih sejmih.