Podjetja 11.12.2017 13:40

Do konca marca zavezujoče ponudbe za Big Bang

Naklo, 11. decembra - Družba Merkur v stečaju je objavila vabilo k dajanju ponudb za 100-odstotni delež v družbi Big Bang. Najprej bodo zbrali indikativne ponudbe, tem ponudnikom omogočili skrbni pregled, sledilo bo zbiranje zavezujočih ponudb. Te bo treba oddati do 30. marca, kaže današnja objava na spletni strani Ajpesa.

Ljubljana. Trgovina Big Bang BTC. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Trgovina Big Bang BTC.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je danes za STA povedala stečajna upraviteljica Simona Goriup, bodo najprej izbrali ponudnike, ki bodo izrazili resen interes za nakup, jim nato omogočili skrbni pregled, zavezujoče ponudbe pa bo mogoče oddati do 30. marca.

Goriupova je povedala, da je bilo povpraševanja za nakup Big Banga doslej veliko, bo pa danes začeti postopek pokazal, kakšen je dejanski interes. Pričakuje, da bi lahko prodajo sklenili do poletja.

Družba Big Bang, katere osnovni kapital znaša 4,2 milijona evrov, je med glavnim premoženjem starega Merkurja, ki še čaka na prodajo. Sodišče je sklep o prodaji izdalo julija letos, ko je stečajna upraviteljica objavila zbiranje nezavezujočih ponudb. Za zbiranje ponudb so se odločili potem, ko ločitvena upnika, Banka Koper na 45-odstotnem deležu in DUTB na 55-odstotnem deležu, družbe nista uspela prodati zunajsodno.

Prodajo Big Banga je Banka Koper skušala izvesti konec leta 2013, a za nakup njenega 45-odstotnega deleža takrat ni bilo zanimanja. Preostalih 55 odstotkov delnic Big Banga je bilo takrat zastavljenih pri NLB, ki so medtem prešle pod DUTB.

Big Bang, ustanovljen leta 1991, je po navedbah gradiva za vlagatelje, ki spremlja današnjo objavo vabila, v Sloveniji vodilni prodajalec zabavne elektronike, bele tehnike in mobilnih naprav. Družba, ki ima 18 maloprodajnih trgovin, ukvarja pa se tudi s spletno prodajo in prodajo na debelo, in zaposluje 374 ljudi, bo po oceni letos ustvarila 128,6 milijona evrov prihodka od prodaje in štiri milijone bruto dobička iz poslovanja (EBITDA), potem ko je imela lani 115,9 milijona evrov prihodka od prodaje in 3,1 milijona evrov EBITDA.

Družba Merkur - trgovina in storitve je v stečaju od jeseni 2014. Merkur je pred tem dejavnost prenesel na izčlenjeni družbi Merkur trgovina in Merkur nepremičnine.

Merkur trgovina je bila za 28,56 milijona evrov prodana družbi Mercury Holdings s sedežem v Luksemburgu, ki jo je za nakup Merkurja ustanovil ameriški investicijski sklad HPS Investment Partners. Prodaja je bila pravnomočna novembra, delnice so že bile prenesene, je danes potrdila Goriupova.