Turizem 8.12.2017 18:20

V Lipici letos pričakujejo 20-odstotno rast števila gostov

Lipica, 8. decembra - Kobilarna Lipica bo leto 2017 končala z več kot 20-odstotno rastjo števila obiskovalcev in 22-odstotno rastjo prihodkov na kobilarniškem segmentu. To je več od načrtov, so po današnji seji sveta javnega zavoda sporočili iz Kobilarne Lipica, kjer so zadovoljni tudi z uspešnim poslovanjem na turističnem segmentu.

Lipica. Kobilarna Lipica. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Lipica.
Kobilarna Lipica.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Svet zavoda je sprejel tudi končni poročili o poteku naložb v prenovo hipodroma in prireditvene jahalnice. "Obnova infrastrukture, v katero je v zadnjih letih vlagalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, je z letošnjo prenovo hipodroma na čelu dobra osnova za nadgradnjo izkušnje lipiških gostov," je ob tem povedal predsednik sveta zavoda Kobilarna Lipica Marko Drofenik.

Člani sveta so z večino glasov podprli uspešno delo Kobilarne Lipica tako na kobilarniškem kot tudi na turističnem segmentu. V tem kontekstu je Drofenik dejal, da si želi boljšega sodelovanja z Občino Sežana, ki iz naslova turistične takse in koncesij od iger na srečo v svoj proračun navsezadnje dobi več kot milijon evrov.

"Izjemno pomembno je tudi, da bomo z ustanovitvijo Holdinga Kobilarna Lipica lahko zagotovili enovito in transparentno upravljanje Lipice, z več učinkovitimi instrumenti upravljanja in poslovanja ter možnostjo prenove hotelske infrastrukture," je Drofenik spomnil na predlog zakona o Kobilarni Lipica, ki ga je vlada pred dobrim mesecem poslala v obravnavo v DZ.

Kobilarna Lipica je s francoskim trenerjem Benjaminom Aillaudom sklenila pogodbo o sodelovanju. Aillaud pri svojem uspešnem delu s konji temelji na načelih klasične dresure, ki je tudi temelj dela Lipiške šole klasičnega jahanja, zdaj pa bo svoje bogate izkušnje delil z jahači Kobilarne Lipica. "Rezultat dela francoskega trenerja je med drugim zmaga slovenskega voznika Mihe Tavčarja na svetovnem prvenstvu z lipicanskim parom, ki je osvojil naziv svetovnega prvaka v maratonski vožnji in tako dosegel največji uspeh v vsej zgodovini slovenskega konjeniškega športa," je pojasnil Drofenik.

Na seji so obravnavali tudi terminski načrt izvršitve priporočil notranje revizije iz poročila o notranji reviziji za leto 2016 - Konji v prirastu in osnovna čreda. Ob tem so potrdili možnost najema revolving posojila in prodajno listo konj.

"Ne želim, da pri tem prihaja do napačnega razumevanja, za čredo lipicancev je v Lipici več kot odlično poskrbljeno," je dejal Drofenik in povedal, da kobilarna uspešno odpravlja zaostanek v delu na področju konjereje in konjeništva, ki je nastal v preteklih letih. Dodatno so namreč zaposlili tri mlade jahače in bistveno povečali število pripustov - z okoli 21 do 23 v preteklih letih na 31 brejih kobil v letošnjem letu.

Novost je tudi, da bodo v kobilarni z mladimi konji odslej delali bolj sistematično, z delom pa bodo začenjali v zgodnejši fazi, da bodo lahko izvajali primerno selekcijo, je še povedal Drofenik.

Svet javnega zavoda se je seznanil še z zasnovo nove predstave lipiške šole klasičnega jahanja, ki pripoveduje zgodbo o več kot 400-letni dediščini Lipice in lipicanca ter po novem vključuje tudi predstavitev lipicanskih kobil, ene največjih dragocenosti lipiške kobilarne.