Podjetja 29.11.2018 15:07

Ljubljanska borza nagradila najboljše družbe in člane

Ljubljana, 29. novembra - Ljubljanska borza je danes tretje leto zapored podelila nagrade najboljšim borznim družbam in članom. S tem je izrekla priznanje družbam, ki so izkazale najboljše rezultate v več različnih kategorijah v okviru opazovanega obdobja enega leta. Prejemniki so Krka, Cinkarna Celje, Delavska hranilnica in Alta Invest.

Ljubljana. Ljubljanska borza. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanska borza.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Borza je nagrade podelila za uspehe v enoletnem obdobju od lanskega 16. novembra do sredine letošnjega novembra. Borzne družbe zmagovalke so se v opazovanem obdobju izkazale v različnih statističnih kriterijih, kot so promet, rast tečaja, krepitev prometa in število trgovalnih dni. Član leta pa se je moral med drugim izkazati v izvedenem prometu in transakcijah ter porastu prometa.

V kategoriji delnica prve kotacije je nagrado osvojila Krka. Delnica leta standardne kotacije je postala delnica Cinkarne Celje, ki je bila lani in predlani delnica leta vstopne kotacije. Za člana leta pa je Ljubljanska borza že tretje leto zapored razglasila družbo Alta Invest.

Tokrat so prvič podelili tudi nagrado za najboljšo delnico novonastalega trga MTF trg SI Enter, kjer se trguje z vrednostnimi papirji, ki ne kotirajo na borzi - prejela jo je delnica Delavske hranilnice.

Uspehi na slovenskem trgu kapitala so odvisni ravno od uspeha borznih družb in članov, njihovega ugleda in dejavnosti za promocijo, so izbiro nagrajencev utemeljili na Ljubljanski borzi. Nagrajencem so jih podelili na današnji tradicionalni investicijski konferenci, ki investitorjem ponuja priložnost, da iz prve roke dobijo informacije o družbah, s katerih delnicami se trguje v prvi kotaciji Ljubljanske borze.

Predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec si želi, da bi svoje delnice na Ljubljansko borzo uvrstilo še več slovenskih podjetij. "Načrti so, da pripeljemo nova podjetja," je ob robu podelitve nagrad dejal za STA.

"NLB je prvi korak," je spomnil na nedaven začetek trgovanja z delnicami največje slovenske banke po uspešno izpeljani prvi javni prodaji delnic v začetku novembra. "Pogovarjamo se tudi s podjetji, ki niso v državni lasti," je povedal in zatrdil, da določeno zanimanje obstaja.

Potrdil je, da so delnice NLB poživile trgovanje na borzi. Pa ne samo zato, ker se je podjetjem, s katerih vrednostnimi papirji se že trguje, pridružilo še eno. Investitorji so namreč s prihodom NLB začeli malo bolj intenzivno kupovati tudi delnice drugih podjetij.

Predvsem pa se mu zdi uvrstitev delnic NLB na borzo zelo pomemben in pozitiven korak za slovenski kapitalski trg. "V preteklosti se je pogosto zgodilo, da smo pet pred dvanajsto pojedli določene obljube in nismo izpeljali projektov do konca," je spomnil in ocenil, da je letošnja uspešna izvedba prve javne prodaje delnic NLB zagotovo dala pozitiven zagon Ljubljanski borzi in slovenskemu kapitalskemu trgu.

Na vprašanje, ali je NLB kandidatka za nagrado Ljubljanske borze v prihodnjih letih, je Ipavec odgovoril: "Kandidati so vsi, ki kotirajo v prvi kotaciji." Vendar pa je NLB po obsegu trgovanja šele na šestem mestu med delnicami v prvi kotaciji, pa čeprav gre s skoraj eno milijardo evrov za drugo največje podjetje po tržni kapitalizaciji. "V prostem obtoku ni toliko delnic, da bi lahko z gotovostjo trdil, da bo to delnica leta 2019," je dodal.

Na Ljubljanski borzi pa si želijo, da bi država uvrstila na borzo tudi kakšno drugo podjetje v svoji lasti. "Ne govorim izključno o privatizaciji, pač pa o listanju, kar pomeni, da bi ta podjetja iz sive cone dali na glavni oder in pred oči javnosti," je pojasnil Ipavec. Možnost trgovanja z delnicami podjetij v državni lasti na organiziranem trgu bi po njegovih besedah zagotovo prispevala k večji transparentnosti in boljšemu upravljanju teh podjetij.