6.12.2017 16:04

Na Univerzi v Ljubljani podelili Prešernove nagrade

Ljubljana, 6. decembra - Na Univerzi v Ljubljani so danes podelili Prešernove nagrade študentom za najboljša dela na področju znanosti in umetnosti. Izbrani študenti so prejeli diplomo z gravirano Prešernovo podobo in denarno nagrado. Slavnostna govornica dogodka je bila zgodovinarka in prejemnica prestižnega financiranja ERC Advanced Grant 2016 Marta Verginella.

Ljubljana, Univerza v Ljubljani. Prejemniki Prešernovih nagrad za najboljša dela na področju znanosti in umetnosti Univerze v Ljubljani. Foto: UL

Ljubljana, Univerza v Ljubljani.
Prejemniki Prešernovih nagrad za najboljša dela na področju znanosti in umetnosti Univerze v Ljubljani.
Foto: UL

Rektor ljubljanske univerze Igor Papič je na podelitvi poudaril, da se na univerzi s posebnim ponosom veselimo raziskovalnih dosežkov mlade generacije naše akademske skupnosti.

"Čeprav se morda komu zdi, da akademska hierarhija ostro ločuje med seboj starejše in mlajše raziskovalce, učitelje in študente, je odlika akademske skupnosti prav v tem, da je med posamezniki znotraj nje vzpostavljen krogotok znanja," je povedal rektor.

Slavnostna govornica dogodka Verginella, redna profesorica na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in prejemnica prestižnega financiranja ERC Advanced Grant 2016 za uveljavljene raziskovalce, je izpostavila pomen izbire novih, še ne preverjenih gledišč, ki je nagrajence vodila pri njihovih delih.

Dejala je, da pri ubiranju novih, neprehojenih raziskovalnih poti med naravoslovnimi in humanističnimi in družboslovnimi znanostmi ni temeljnih razlik. Vsako raziskovalno dejanje po njenem mnenju "ostaja v svoji srčiki povezano s tistim, kar Friedrich Nietzsche imenuje Vesela znanost. Namreč, tako pri naravoslovcih kot humanistih in družboslovcih je najbolj žlahtna znanost povezana z žarom lepote odkrivanja novega in neznanega," je povedala Verginella.

Prešernove nagrade najboljšim študentom na področju znanosti in umetnosti na Univerzi v Ljubljani podeljujejo že več desetletij. Z njimi spodbujajo kakovost znanstveno raziskovalne in umetniške dejavnosti študentov do zaključene druge bolonjske stopnje izobrazbe in enovitega magistrskega študija, so zapisali na univerzi.

Nagrajenci za leto 2017 so Leon Firšt z Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Kristian Urh in Špela Zorko z Biotehniške fakultete, Vesna Nuždić z Ekonomske fakultete, Gašper Skalar Rogič s Fakultete za arhitekturo in Otto Gerdina s Fakultete za družbene vede.

Med prejemniki so tudi Helena Cindrič s Fakultete za elektrotehniko, Eva Vidak s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Marko Ljubotina s Fakultete za matematiko in fiziko, Jan Zavodnik s Fakultete za strojništvo, Sara Zupančič s Filozofske fakultete in Kaja Leskovšek s Pedagoške fakultete.