#družba 8.12.2017 8:28

Arhiv družboslovnih podatkov obeležuje 20 let delovanja

Ljubljana, 8. decembra - Arhiv družboslovnih podatkov (ADP) v letošnjem letu obeležuje 20 let delovanja v slovenskem in mednarodnem raziskovalnem prostoru. Obletnico bodo obeležili danes s slovesnim dogodkom, na katerem bodo spregovorili o izzivih kvalitativnega raziskovanja v družboslovju ter pregledali prehojeno pot in nakazali smeri razvoja.

Ljubljana.
Arhiv družboslovnih podatkov.
Foto: ADP

Arhiv družboslovnih podatkov je bil ustanovljen leta 1997 kot organizacijska enota v okviru Inštituta za družbene vede (IDV) na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Temelj delovanja ADP je skrb za obstoj kakovostnega podatkovnega gradiva, ki je odprto dostopno raziskovalcem in širši javnosti.

Predstojnik Arhiva družboslovnih podatkov Janez Štebe je ob jubileju arhiva izpostavil pomen povezanosti arhiva z ustvarjalci podatkov, z uporabniki in s sorodnimi znanstvenimi infrastrukturnimi dejavnostmi v domačem in v mednarodnem okolju. Vsi dosežki in mejniki v razvoju so namreč po mnenju Štebeta "pomembni toliko, kolikor je od tega koristi za znanstveno skupnost in na koncu za širšo javnost".

V katalogu ADP danes beležijo več kot 600 raziskav, med njimi večinoma raziskave s kvantitativnimi podatki. V letu praznovanja pa so se posebej posvetili izzivom arhiviranja kvalitativnih podatkov in temu prilagodili delovni postopek in protokole.

Prvi del petkovega dogodka bo zato namenjen okrogli mizi na temo izzivov kvalitativnega raziskovanja v družboslovju, ki jo v ADP vidijo kot priložnost za iskanje skupnih rešitev, ki bi lahko prispevale h kakovosti raziskav in olajšale postopek arhiviranja.

V uvodnem predavanju bosta Marta Verginella in Ana Cergol Paradiž s Filozofske fakultete v Ljubljani predstavili projekt Povojni prehodi s perspektive spolov: primer severovzhodnega jadranskega območja, za katerega je Verginella pridobila tudi sredstva na razpisu ERC Advanced Grant 2016 za uveljavljene raziskovalce.

Predavanju bo sledila razprava, v kateri bodo s pedagogi in raziskovalci z različnih fakultet spregovorili o tipičnih vprašanjih in dobrih rešitvah v kvalitativnem raziskovanju. Med razpravljavci bodo poleg zgoraj omenjenih predavateljic tudi Liljana Rihter, Irena Ograjenšek in Samo Uhan.

V slovesnem delu dogodka bodo skupaj z vabljenimi govorci pregledali prehojeno pot in nakazali smeri razvoja ADP kot naprednega nacionalnega repozitorija za družboslovje, ki je vpet v evropsko podatkovno infrastrukturo CESSDA ERIC.

Arhiv družboslovnih podatkov je nacionalna področna podatkovna infrastruktura, katere poslanstvo je opravljanje s podatki povezanih storitev za podporo raziskovanju, izobraževanju in za splošno javno korist.

Kot je še dejal Štebe, v arhivu odgovarjajo na izzive in aktualna vprašanja časa. Pregledujejo in pripravljajo usmeritve za etične in pravne dileme deljenja podatkov in varovanja zasebnosti ter ustanovam pomagajo zagotoviti preglednost nad ustvarjenimi podatki. Skupaj z družboslovnimi revijami načrtujejo zagotoviti dostop do podatkov, ki spremljajo objave člankov.

Vpeti so tudi v realizacijo vladnega akcijskega načrta s poudarkom na odprtem dostopu do raziskovalnih podatkov, vključno z usposabljanjem za pripravo podatkov in za promocijo druge rabe.