8.12.2017 10:32

Na Fakulteti za farmacijo raziskovalni dan

Ljubljana, 8. decembra - Na Fakulteti za farmacijo je v okviru tedna Univerze v Ljubljani potekal raziskovalni dan Fakultete za farmacijo. Dogodek se je začel s simpozijem na temo najvidnejših znanstvenih dosežkov, na katerem so predavali letošnji dekanovi nagrajenci, popoldne pa je sledilo predavanje Hansa-Uweja Simona z Univerze v Bernu.

V prvem delu raziskovalnega dne so svoje dosežke predstavili Stanko Srčič, Urban Koša, Marko Jukič, Urša Pečar Fonović, Ivana Klopčič, Janja Mirtič in Izidor Sosič. Sledilo je slavnostno predavanje letošnjega prejemnika naziva častnega doktorja Univerze v Ljubljani Hansa-Uweja Simona z naslovom "The function of eosinophils: Different views over time".

Profesor Simon je dekan Fakultete za medicino na Univerzi v Bernu in direktor tamkajšnjega inštituta za farmakologijo, Intelspital. Njegov osrednji raziskovalni interes je usmerjen v molekularno biologijo eozinofilcev, odkrivanje signalnih poti za njihov obstoj ali sprožanje bolezni, pa tudi v zdravljenje in razvoj zdravil.

V veliki meri je prispeval k znanstvenim odkritjem na področju imunologije in rakavih obolenj in je tudi pionir pri opisovanju in karakterizaciji novih obolenj, med drugim hipereozinofilnega sindroma s klonalno ekspanzijo limfocitov T, kakor tudi vnetne bolezni požiralnika.

Rezultat njegovih raziskav na tem področju so nove definicije in razvrstitve teh bolezni. V nadaljevanju je Simon pomembno prispeval k razvoju biofarmacevtike mepolizumaba, prvega specifičnega protieozinofilnega zdravila. Pred tem je bil tudi začetnik razvoja lokalnih kortikosteroidov za zdravljenje eozinofilnega ezofagitisa, ki so dandanes sprejeti kot zdravila izbora za te bolnike.

V svoji več kot 30-letni raziskovalni karieri je dosegel odlične znanstvene rezultate in za svoje delo dobil veliko priznanj, vključujoč Paul Martini Prize of German Society of Internal Medicine (1997), Georg Friedrich Götz Prize of the University of Zürich (2000), Pfizer Research Prize (2003).

Izjemni rezultati so osnova, da je bil Simon sprejet v znanstveni akademiji v dveh državah, in sicer v German National Academy of Sciences Leopoldina in v Swiss Academy of Medical Sciences.

Prvi stiki učiteljev Fakultete za farmacijo s profesorjem segajo več kot dvajset let nazaj in so se po navedbah fakultete razvili v zgledno sodelovanje. Simon je večkrat predaval na fakulteti, zadnjič marca 2017. Profesor je prvič sprejel študenta farmacije iz Slovenije v laboratorij inštituta za farmakologijo v letu 2003, po vzponu internacionalizacije na Univerzi v Ljubljani pa se je tovrstno sodelovanje dodatno razvilo.