Bruselj, 5. decembra - Evropska komisija je ob današnjem evropskem dnevu invalidov Ljubljani na natečaju za invalidom prijazno mesto dodelila drugo nagrado. Mesto je po njihovem mnenju vključilo dostopnost v svojo splošno politiko in imenovalo svetovalni odbor, katerega člani so starejši in invalidi. Ti so tako neposredno vključeni v oblikovanje mestne politike.

Prvo nagrado je za vključujočo in univerzalno dostopnost dobil francoski Lyon, tretjo pa Luxembourg. Mesto Viborg na Danskem je bilo nagrajeno s posebno omembo, ker je povezalo svojo zgodovinsko dediščino in hribovit relief z dostopno infrastrukturo, so sporočili v Bruslju.

Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen je ob razglasitvi nagrad zagotovila, da je komisija trdno zavezana k postavljanju državljanov na prvo mesto in uvrščanju socialne vključenosti med najpomembnejše prednostne naloge svojega političnega programa.

Z razglasitvijo evropskega stebra socialnih pravic 17. novembra so se Evropski parlament, Evropski svet in Evropska komisija dogovorili, da je prava pot naprej socialna, vključujoča Evropa, je poudarila.

Večja dostopnost mest in družb za invalide je po njenih besedah nujno potrebna. Ljubljani in drugim mestom, ki so sodelovala na natečaju, se je zahvalila za prizadevanje za uresničevanje tega cilja. Izrazila je upanje, da bodo dosežki teh mest navdih za druga mesta, pa tudi za vse regionalne in nacionalne organe.

Ljubljana je bila leta 2016 imenovana za zeleno prestolnico Evrope. Dostopnost je zdaj vključena v splošno mestno politiko in delo, pri čemer se na to temo osredotoča poseben mestni posvetovalni organ za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir. Starejši in invalidi neposredno sodelujejo pri oblikovanju mestnih politik.

Razmere v Ljubljani so se skozi leta zelo izboljšale z nenehnim napredovanjem na področju dostopne urejenosti. Mesto ima skupen načrt za izboljšanje dostopnosti in trajnosti. Zgradilo je prek 4000 neprofitnih stanovanjskih enot, invalidom in starejšim pa je oddalo v najem 272 prilagojenih stanovanj.

Uradno spletišče Ljubljane je v skladu s smernicami za dostopnost spletnih vsebin, pripravljenimi v okviru pobude za spletno dostopnost. V šolah in vrtcih se izvajajo ukrepi za vključevanje invalidnih otrok, učitelji pa hodijo na usposabljanja, ki jim zagotavljalo ustrezne kvalifikacije.

Ljubljana je poskrbela tudi za dostopnost zaščitenih stavb in zgodovinske dediščine. Zeleno in dostopno mestno središče poleg tega pozitivno vpliva na splošno kakovost življenja in socialno vključenost vseh prebivalcev, so še zapisali v Bruslju.