Ljubljana, 5. decembra - Predstavniki Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani so okoli 12.200 zbranih podpisov za ohranitev Zdravstvenega doma za študente predali ministrstvu za zdravje. Njen predsednik Klemen Peran je ob tem povedal, da se želijo s predstavniki ministrstva pogovoriti o možnostih, kako naj študentski zdravstveni dom ostane samostojna enota.

Kot je ob predaji podpisov poudaril Peran, "študentje ne pristajajo na gnile kompromise, preko katerih bi zdravstveni dom dali pod kakšno drugo entiteto". Želijo namreč, da študentsko zdravstvo ostane urejeno tako, kot je sedaj, in Zdravstveni dom za študente samostojen. Od tega ne bodo odstopili. Po njegovih besedah so na njihovi strani tako stroka kot uporabniki.

Če ministrstvo ne bo imelo posluha za njihove argumente, jim bodo dali kratek rok, da stvari premislijo. V primeru, da tudi po tehtnem premisleku ne bodo ugodili njihovim pozivom, ne izključujejo niti protestov, je še dejal Peran.

Po podatkih ŠOU v Ljubljani zdravstveni dom za študente obiskuje redno okoli 20.000 študentov, ki imajo svoje osebne zdravnike v domačih krajih. V letošnjem letu so do avgusta zabeležili 90.000 obiskov študentov. Predsednica Študentskega društva Iskra Tonja Jerele je izpostavila, da to dokazuje, da je ta zdravstveni dom res dobro obiskan in da ni tehtnih razlogov za njegovo priključitev Zdravstvenemu domu Ljubljana.

Kot je dodala, ne verjamejo zagotovilom, da bo za študente po priključitvi vse enako oziroma še boljše. Nihče jim še namreč ni pojasnil, na kakšen način naj bi se stvari izboljšale ter kako bodo zagotovili, da bo raven oskrbe ostala enaka.

Študentski zdravstveni dom v Ljubljani že 25 let zagotavlja nujno potrebne zdravstvene storitve za vse študente, ki študijsko leto preživijo v Ljubljani in imajo zdravnika v svojem domačem kraju. ŠOU v Ljubljani kot eden izmed pobudnikov za ustanovitev Zdravstvenega doma za študente zagovarja ohranitev doma in odločno nasprotuje njegovi pripojitvi drugim ljubljanskim zdravstvenim domovom oz. njegovi ukinitvi.

Minuli teden so se v medijih pojavile informacije, da naj bi ministrstvo za zdravje in Mestna občina Ljubljana načrtovala ukinitev Zdravstvenega doma za študente oz. njegov prenos pod Zdravstveni dom Ljubljana. Informacija je na noge dvignila študente, ki so takoj začeli na fakultetah in tudi elektronsko na spletni strani ŠOU v Ljubljani zbirati podpise pod peticijo proti ukinitvi zdravstvenega doma.

Ljubljanski župan Zoran Janković je minuli ponedeljek sprejel predstavnike ŠOU v Ljubljani in Zdravstvenega doma za študente. Tako on kot ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zagotavljata, da morebitna združitev študentskega zdravstvenega doma z ljubljanskim kakovosti zdravstvene oskrbe študentov ne bi spremenila. Ali bo do tega sploh prišlo, pa je odvisno od ministrstva.