Startupi 5.12.2017 11:09

Vlada s posvetom o startupih začela obisk Zasavja

Trbovlje, 5. decembra - Vlada je danes s posvetom Zasavje - regija startupov, ki poteka v Trbovljah, začela obisk Zasavja. Ob koncu posveta bo zbrane nagovoril tudi premier Miro Cerar. Posveta se sicer med drugimi udeležujeta gospodarski minister Zdravko Počivalšek in okoljska ministrica Irena Majcen.

Trbovlje, Kum. Pogled na Trbovlje s Kuma, Zasavje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Trbovlje, Kum.
Pogled na Trbovlje s Kuma, Zasavje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predstavniki medsektorske skupine na trboveljskem posvetu predstavljajo izhodišča za pripravo akcijskega načrta Slovenija - dežela startupov, predstavniki trboveljskega podjetja Dewesoft pa svoje aktivnosti in razloge za vzpostavitev podjetniškega pospeševalnika Katapult.

Start-up skupnost Slovenije je v okviru konference Podim, ki je maja potekala v Mariboru, premierju Cerarju predstavila pregled ovir, s katerimi se soočajo zagonska podjetja. Za njihovo odpravo je bila potem imenovana medsektorska delovna skupina, ki bo do konca januarja prihodnje leto pripravila omenjeni akcijski načrt.

Medsektorsko delovno skupino sestavljajo predstavniki startup skupnosti, angelskih investitorjev, ministrstev in Slovenskega podjetniškega sklada. Osrednji koordinator priprave akcijskega načrta je kabinet predsednika vlade, vsebinski skrbnik pa ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Premier Cerar bo po posvetu obiskal tudi podjetje Dewesoft in Podjetniški pospeševalnik Katapult, nato pa skupaj z ministroma Majcnovo in Počivalškom še Steklarno Hrastnik in Eti Izlake. Regijski obisk bo premier sklenil s srečanjem Regionalni razvojni dialog za Zasavje, ki bo potekalo v Zagorju ob Savi.

Predstavniki zasavske regije menijo, da Zasavje potrebuje izboljšanje prometnih povezav, ki bodo bistveno povečale konkurenčnost gospodarstva v občinah Zagorje, Trbovlje in Hrastnik. Zato si želijo, da bi dela na cesti Hrastnik-Zidani most stekla čim prej. Čimprejšnje odločitve pričakujejo tudi na srednji trasi tretje razvojne osi, ki so jo tudi vključili v Razvojni program zasavske regije za programsko obdobje 2014-2020.