Turizem 3.12.2017 10:07

S projektom Inter Bike II do novih možnosti prevoza koles na čezmejni kolesarski poti

Koper, 3. decembra - V okviru projekta Inter Bike II bodo v prihodnjih dveh letih in pol poskusno uvedli občasne prevoze koles z avtobusi in ladjami na nekaj odsekih kolesarske trase Adriabike med Kranjsko Goro in Ravenno. Projekt spodbuja kolesarjenje kot trajnostno obliko mobilnosti tako pri vsakodnevnih opravkih kot pri odkrivanju turističnih znamenitosti.

Ljubljana. Kolesarska steza, kolo, kolesarjenje, kolesarji, kolesarska pot. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kolesarska steza, kolo, kolesarjenje, kolesarji, kolesarska pot.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pri sedanjem projektu gre za nadaljevanje čezmejnega projekta Inter Bike, v okviru katerega so že vzpostavili kolesarsko povezavo od Kranjske Gore do italijanske Ravenne.

Pet partnerjev z obeh strani meje bo projekt nadaljevalo z vpeljevanjem poskusnih multimodalnih linij prevoza koles z avtobusom in ladjo, so sporočili iz Regionalnega razvojnega centra Koper kot vodilnega partnerja, ki je pred dnevi imel tudi predstavitev projekta.

Koprska in tržiška občina bosta v kolesarski sezoni 2018 nekajkrat poskusno uvedli čezmejno avtobusno povezavo za prevoz koles med Koprom, Tržičem, letališčem Ronchi in Krminom. Linija bo povezala kolesarski povezavi Adriabike in Alpe Adria, ki poteka od Salzburga do Gradeža.

Mestna občina Koper bo uvedla še poskusno avtobusno linijo za prevoz koles med mestom in mejnim prehodom Škofije. Kolesarjem na priljubljeni kolesarski poti Parenzani bo tako na voljo tudi možnost avtobusnega prevoza.

Lokalna akcijska skupina Vzhodnega Veneta bo v Beneški laguni poskusno vpeljala dve ladijski povezavi za prevoz koles med letoviščema Bibione in Caorle ter po reki Lemene.

Pri projektu bodo izvedeli tudi konkretno investicijo. Mestna občina Koper bo ob mejnem pasu v Hrvatinih uredila nov odsek kolesarske poti, ki se bo navezala na pot Adriabike.

Skupna vrednost projekta Inter Bike II, ki je bil odobren na javnem razpisu Programa sodelovanja INTERREG V-A Italija-Slovenija 2014-2020 na tematskem področju nizkoogljičnih strategij, znaša milijon evrov. Projekt se bo zaključil marca 2020.