Podjetja 3.12.2017 9:09

Zreški Unior v Detroitu ustanavlja hčerinsko družbo

Zreče, 3. decembra - Zreški Unior bo v naslednjih mesecih v ameriškem Detroitu ustanovil hčerinsko družbo. Kdaj točno bo ustanovljena, je odvisno od postopkov registracije. Zaživela naj bi v 2018. Za ta korak so se v Uniorju odločili zaradi povečanega poslovanja na severnoameriškem trgu, kjer so naročila prerasla okvire predstavništva, so za STA povedali v družbi.

Zreče.
Poslovna stavba Unior v Zrečah.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Zapisali so, da se naročila iz ZDA in Mehike za 2018 in 2019 še povečujejo.

Delovanje družbe bo sicer skladno s sprejetim poslovnim načrtom, ki zajema aktivnosti na področju prodaje odkovkov, strojev, rezervnih delov in nabave komponent. V Detroitu v zvezni državi Michigan sicer domujejo trije ameriški avtomobilski velikani (GM, Ford in Fiat Chrysler).

"Ameriška regija je bila do sedaj pokrita v manjšem obsegu, ker je trenutno večina poslovanja Uniorja na področju odkovkov in strojegradnje na trgu EU in Kitajske. V bodoče se pričakuje povečanje obsega poslovanja, kar pa bo odvisno od razpoložljivih zmogljivosti naše proizvodnje in gospodarske klime v avtomobilski industriji," so pojasnili v zreški družbi.

Unior North America bo najprej zaposlil eno osebo, pozneje pa se pričakuje, da bo imelo to podjetje štiri do pet zaposlenih, so dodali.

Skupina Unior je sicer v prvih devetih mesecih letos ustvarila 180,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje oz. 9,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Ob 3,5-odstotnem povečanju dobička iz poslovanja se je čisti dobiček okrepil za 23,1 odstotka na 13,4 milijona evrov.

Dobiček iz poslovanja skupine Unior je med januarjem in septembrom znašal 15,9 milijona evrov in je bil za 3,5 odstotka višji kot v primerljivem lanskem obdobju. Dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo je bil medtem malenkost nižji od lanskega in je dosegel 26,3 milijona evrov,