Turizem 3.12.2017 9:00

Blejski grad ob rekordnem obisku nadaljuje z investicijami

Bled, 3. decembra - Podobno kot številne druge turistične točke po Sloveniji tudi Blejski grad letos beleži rekorden obisk. Na povečano število obiskovalcev so se na gradu prilagodili s širitvijo poti in ureditvijo dodatnih sanitarij. Kmalu pa bo stekla še zadnja od velikih investicij iz desetletnega načrta celovite prenove gradu.

Bled.
Blejski grad.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Do konca oktobra so letos na Blejskem gradu našteli že več kot pol milijona obiskovalcev. "Nekako smo uspeli na zgornjem limitu obvladovati vso to množico," pravi direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik in dodaja, da po gradu širijo poti in tako omogočajo srečevanje obiskovalcev. Poleg tega so zgradili dodatne sanitarije.

Veliko so letos delali tudi na prometu, saj so le s stalnim reguliranjem prometa od spodnjega do zgornjega parkirišča lahko preprečevali neljube zaplete in gnečo. Prihodnje leto pred glavno turistično sezono bodo sočasno z izgradnjo blejske severne obvoznice ob njenem izvozu ob športnem parku uredili novo parkirišče. To bo primarno služilo obiskovalcem gradu, namenjeno pa bo tudi dnevnim obiskovalcem Bleda.

Za obvladovanje obiska bo potrebna tudi informacijska podpora, pojasnjuje Završnik in navaja primer Postojnske jame. Hkrati se odpira vprašanje lokacije blagajne in ureditve celotnega področja gradu, da bi obiskovalcem, če bi za vstop morali počakati pol ure ali uro, nekako popestrili čakanje, denimo z ureditvijo spodnje terasaste površine z razglednimi potmi.

Večinoma sicer čakanje vsaj zaenkrat ne bi bilo potrebno, saj se obisk razprši preko celotnega dne, vendar pa se pojavljajo določeni viški okoli 11. in okoli 14. ure. "V teh terminih se že dogaja, da je ljudi toliko, da malo bolj umirjen, prijeten sprehod po gradu ni več mogoč, ker je množica prevelika," pojasnjuje Završnik.

Zaradi povečanega obiska so morali že aprila prekiniti z investicijo v prenovo kanalizacije z gradu do parkirišča in z njo nadaljevati po 15. oktobru. Trenutno pa se pripravljajo še na zadnji večji poseg na gradu pred zaključkom desetletnega programa celovite prenove. Izteka se namreč javni razpis za izvajalca del za obnovo stavbe B.

Projekt obsega prenovo podstrešja in ostrešja, menjavo kritine in obnovo južne fasade na stavbi. Nad kuhinjo in restavracijo bodo menjali strojne instalacije in uredili nov ogrevalni sistem. Hkrati bodo izvedli še menjavo strešne kritine na vhodu, na okroglem stolpu in na lapidariju. Uredili bodo novo klet in sanirali pohodne površine na spodnji in zgornji terasi.

Dela naj bi bila končana do velikonočnih praznikov. "S tem bo desetletni načrt celovite prenove, zlasti interierov in opreme na gradu, zaključen. Nato se počasi premikamo k novim projektom, k nadaljnjemu urejanju grajskega hriba in prenovi Mrakove domačije," pravi Završnik.

Letošnje leto so izkoristili tudi za pripravo prostorskih dokumentov za ureditev dvigala na grad. Strokovne podlage so izdelane, spomladi prihodnje leto pa Završnik pričakuje sprejetje ključnih dokumentov, ki bodo prižgali zeleno luč za izdelavo projektov. Začetek del pričakuje v drugi polovici leta 2019 in zaključek v letu 2020, ko naj bi bila zgrajena tudi galerija sodobne evropske umetnosti.