Mediji 27.11.2017 17:35

Hrvaški varuh konkurence zavrnil zahtevo Slovenia Broadbanda za prevzem Nove TV

Zagreb, 27. novembra - Hrvaški varuh konkurence je danes sporočil, da je zavrnil zahtevo družbe Slovenia Broadband za priglasitev koncentracije medijev v primeru prevzema komercialne televizije Nova TV. Zaradi nedovoljene koncentracije medijskih in telekomunikacijskih storitev je soglasje podjetju sredi novembra zavrnil tudi hrvaški svet za elektronske medije.

Ljubljana. Logotip United Group. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip United Group.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Slovenia Broadband je v lasti skupine United Group, ki od družbe CME poleg Nove TV kupuje tudi Pop TV in Kanal A v Sloveniji.

Hrvaška agencija za varstvo konkurence je danes sporočila, da Slovenia Broadband ne izpolnjuje pogojev za priglasitev omenjene koncentracije. Spomnili so tudi na odločitev hrvaškega sveta za elektronske medije, ki je ocenilo, da je namen Slovenia Broadbanda v nasprotju s hrvaškim zakonom o elektronskih medijih.

Omenjena svet je 15. novembra pojasnil, da ima skupina United Group, ki je v lasti ameriškega sklada KKR in Evropske banke za obnovo in razvoj, na Hrvaškem v lasti podjetja, kot so Totalna televizija, Adria News, Fight Channel in Orlandi klinci.

Izpostavili so, da v primeru Slovenia Broadbanda ne gre za nedovoljeno koncentracijo na medijskem trgu, temveč za nezdružljivost vloge ponudnika medijskih storitev z vlogo operaterja, ki ponuja javno storitev prenosa signala na omrežju elektronskih komunikacij ali podaja na uporabo javno komunikacijsko mrežo. Ob tem so izpostavili digitalno televizijo Totalna televizija kot omrežnega operaterja, ki ne more hkrati biti založnik televizije in/ali radia ter ponudnik medijskih in telekomunikacijskih storitev.

United Group je napovedala pritožbo na odločitev hrvaškega regulatorja.

Varuh konkurence je danes ugotovil, da Slovenia Broadband od sveta za elektronske medije ni pridobila potrditve, da ne bo prišlo do nedopustne koncentracije medijskih in telekomunikacijskih storitev. Zato so ugotovili, da ne obstajajo pogoji za sprožitev postopka ocenjevanja dovoljene koncentracije medijev in so prijavo zavrnili.

United Group, ki ima v Sloveniji v lasti telekomunikacijskega operaterja Telemach, je v začetku julija objavila, da je od družbe CME kupila tudi medijski portfelj v Sloveniji (Pop TV, Kanal A).

Slovenia Broadband, ki ima sedež v Luxembourgu, za ta del čaka soglasje agencije za varstvo konkurence. Vlogo je oddala tudi na slovensko ministrstvo za kulturo, a je to vlogo zavrglo. Ocenilo je, da za to ni pristojno, saj družba Pro plus v razvidu medijev ni vpisana kot izdajatelj televizijskega programa.

Odbor DZ za kulturo je konec oktobra nato ministrstvu naložil, naj odpravi dvome javnosti glede dosedanjega ravnanja v zvezi z napovedanim prevzemom medijske hiše Pro Plus in v obnovljenem postopku o izdaji soglasja za prevzem odloča vsebinsko. Za zdaj novega postopka še ni bilo.