Startupi 27.11.2017 7:00

Šest startupov z vsega sveta bo v Sloveniji zbiralo sredstva v živo

Ljubljana, 27. novembra - Slovensko startup podjetje Cofound.it bo v četrtek v Ljubljani organiziralo podjetniški dogodek Cofound.it Playoffs. Na njem bo šest startup ekip z vsega sveta v živo zbiralo začetna zagonska sredstva za svoje delovanje, in sicer s pomočjo množičnega zbiranja kapitala v obliki prvih ponudb kriptokovancev (ICO).

Ljubljana. Mednarodni podjetniški dogodek Cofound.it Playoffs. Foto: https://cofound.it/playoffs

Ljubljana.
Mednarodni podjetniški dogodek Cofound.it Playoffs.
Foto: https://cofound.it/playoffs

Množično financiranje s prodajo kriptokovancev oziroma kriptožetonov je način zbiranja sredstev za startupe, ki uporabljajo tehnologijo blockchain. Sredstva prispevajo podporniki z nakazilom kripotovalut, kot sta bitcoin in ether, v zameno za podporo pa dobijo kriptožetone, ki predstavljajo nekakšno vstopnico za storitev startupa.

Na dogodku bo začetna zagonska sredstva zbiralo šest startupov; zbirali bodo vsak od 250.000 do največ 375.000 ameriških dolarjev (314.000 evrov), so za STA pojasnili v podjetju Cofound.it, katerega poslanstvo je povezovati navdušence nad blockchain revolucijo z resnimi startupi, ki iščejo prve uporabnike in zagonska sredstva.

Startup Aversafe iz Singapurja razvija spletno platformo za preprečevanje ponarejanja diplom in drugih profesionalnih certifikatov, slovenski DataFund pa spletno platformo za zagotavljanje varnosti in monetizacijo osebnih podatkov.

ENTX iz ZDA stoji za spletno platformo za vrednotenje vseh stvari, čilsko-francoski Legacy razvija spletno platformo za dedovanje digitalnega premoženja, danski Media Sifter spletno platformo za odkrivanje lažnih novic, italijanski UNICO pa spletno platformo za zbiratelje unikatnih digitalnih vsebin.

"To je prvi tovrstni dogodek na svetu, saj prvič hkrati zbira sredstva večje število blockchain startupov. Posebna novost v svetu blockchain množičnega financiranja je tudi zbiranje manjše semenske investicije," še pojasnjujejo v podjetju Cofound.it.

Na dogodku pričakujejo okrog 500 udeležencev, med njimi bo tudi Britanec David Prais, ki že več kot desetletje vodi različne podjetniške pospeševalnike po svetu. Prais že skoraj 20 let oblikuje londonski startup ekosistem kot član mestne uprave britanske prestolnice.

Prais je prepoznal revolucijo, ki jo prinaša blockchain, in se aktivno pridružil podjetju Cofound.it. Danes vodi program za zgodnje startupe Cofound.it Seed, ki se bodo tudi predstavili na dogodku Cofound.it Playoffs.

Cofound.it je globalno podjetje, katerega večina zaposlenih dela v Ljubljani, prisotni pa so tudi na Švedskem, na Madžarskem, v ZDA, v Veliki Britaniji in v Singapurju.

Podjetje sta ustanovila Jan Isaković, ki je tudi glavni izvršni direktor podjetja, in Daniel Zakrisson. V ekipi je danes skoraj 50 ljudi, od tega jih v Ljubljani dela več kot 30.

Cofound.it je do danes pomagal že štirim startupom na poti do uspešne prve izdaje kriptožetonov. Uspešnost poslovnega modela dokazujejo tudi prvi poslovni rezultati za letošnje tretje četrtletje, saj je podjetje ustvarilo 1,8 milijona evrov prometa in več kot milijon evrov dobička.

Več informacij o dogodku in podjetju Cofound.it je na voljo na spletnem naslovu https://cofound.it/playoffs.