20.11.2017 8:44

Evropski teden robotike letos o pomenu robotov za vsakdanje življenje

Ljubljana, 20. novembra - V številnih evropskih državah se danes začenja evropski teden robotike, katerega cilj je promocija robotike in predstavitev dosežkov s področja razvoja robotike, doseženih v posamezni državi. Letos je cilj predstaviti pomen robotov za vsakdanje življenje. Akterji s področja robotike v Sloveniji se kampanji pridružujejo s tednom odprtih vrat.

Srbija, Beograd. Eksperiment, znanost, učenje, robot, robotika. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Eksperiment, znanost, učenje, robot, robotika.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Letošnji evropski teden robotike bo javnosti pokazal, kako lahko roboti podpirajo vsakodnevno življenje: npr. s pomočjo med zdravniško operacijo in v prihodnosti z zagotavljanjem podpore in skrbi za invalide, pa tudi pri skrbi za okolje.

Robotika je tudi bistveni del digitalnih inovacijskih vozlišč, ki jih financira EU, in bi lahko v prihodnosti prispevala k ustvarjanju novih delovnih mest, so še sporočili z Instituta Jožef Stefan (IJS) in Centra Tovarne prihodnosti.

Za evropskim tednom robotike stoji partnerstvo za robotiko v Evropi (SPARC), ki vzdržuje in širi razvoj na področju robotike v Evropi. Njegov namen je zagotoviti dostopnost robotov na vseh področjih vsakdanjega življenja za boljši gospodarski in družbeni razvoj Evrope.

Tej pobudi se pridružuje tudi slovensko strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo Tovarne prihodnosti. To združuje podjetja in raziskovalne organizacije, ki se v Sloveniji ukvarjajo z razvojem robotike in robotskih komponent.

V ta namen organizirajo teden odprtih vrat, v okviru katerega bodo nosilci razvoja in podjetja predstavili dosežke in svoje projekte na področju robotike. Predstavili se bodo Odsek za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko na IJS, Laboratorij za robotiko - Robolab na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko, podjetje Yaskawa Ristro iz Ribnice, Kompetenčni center Roboflex iz Celja ter Laboratorij za industrijsko robotiko z mariborske fakultete za elektrotehniko in računalništvo.