Podjetja 18.11.2017 9:16

Krka na Kitajskem s partnerjem ustanovila podjetje

Novo mesto, 18. novembra - Krka je s kitajskim partnerjem Ningbo Menovo Pharmaceutical v sredo podpisala pogodbo o ustanovitvi družbe v skupni lasti Ningbo Krka Menovo Pharmaceutical, v kateri ima ta novomeška farmacevtska družba 60-odstotni in partner 40-odstotni delež. Njen začetni osnovni kapital bo znašal 30 milijonov evrov, vodil jo bo tričlanski odbor direktorjev.

Novo mesto.
Krka.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Iz Krke so ob objavi devetmesečnega poslovnega izida sporočili, da bo navedeni začetni osnovni kapital namenjen financiranju razvoja, nakupu zemljišča in gradnji proizvodnih zmogljivosti za sterilne oblike izdelkov. Proizvodnjo končnih izdelkov v tabletah in kapsulah pa bo po dolgoročnem pogodbenem sodelovanju zagotavljal partner, ki že premore takšne zmogljivosti.

Prve večje prodajne rezultate Krkinih izdelkov na Kitajskem pričakujejo v približno treh letih. Omenjena skupna družba bo nekatere izdelke proizvajala tudi za Evropo in druge Krkine trge. V njenem tričlanskem odboru direktorjev bo imela Krka dva predstavnika, eden bo temu predsedoval.

Dodali so, da se pri kitajskih oblasteh že prizadevajo za odobritev družbe in njeno registracijo. Vplačilo prve tranše vpisanega kapitala načrtujejo januarja prihodnje leto.

Družba se bo sprva osredotočila na registracijo Krkinih izdelkov na Kitajskem. Tamkajšnji partner ima na omenjenem področju že nekaj zmogljivosti in kadra, ki bodo del nove družbe. Pridobitev tržnih dovoljenj je sicer pogoj za prodajo na kitajskem trgu.

V Krki so poudarili, da je na Kitajskem je v zadnjih letih prišlo do pomembnih sprememb, ki spodbujajo uporabo sodobnih farmacevtskih izdelkov, hkrati pa tovrstno zakonodajo zaostrujejo z uvajanjem meril, ki jih določata zakonodaji EU in ZDA.

V Krki, ki želi prodreti tudi na kitajski trg, so že dlje iskali možnost za pogodbeno in kapitalsko sodelovanje s kitajskimi farmacevtskimi podjetji. Odločali so med več možnostmi in se poleti pripravili na prevzem manjšega, pretežno razvojnega podjetja, a potem od tega odstopili.

Po Krkinih pojasnilih je družba Ningbo Menovo Pharmaceutical njihov dolgoletni partner na področju proizvodnje učinkovin. Krka je v njegovi družbi Anhui Menovo Pharmaceutical in Zhejiang Menovo Pharmaceutical, ki proizvajata farmacevtske učinkovine, z manjšinskima deležema kapitalsko vstopila leta 2008.

Novoustanovljeno kitajsko skupno družbo, ki bo usmerjena v razvoj, proizvodnjo in trženje končnih izdelkov, so v Krki označili za nadgradnjo dolgoletnega partnerskega sodelovanja na področju nabave.