Podjetja 19.11.2017 9:11

Mlekarna Celeia letos z zgodovinskim odkupom mleka

Arja vas, 19. novembra - Mlekarna Celeia je letos povečala odkup mleka in bo prvič v svoji zgodovini odkupila več kot 100 milijonov litrov mleka. Mlekarna, ki mleko odkupuje z več kot 1100 kmetij, je v zadnjih mesecih odkup mleka povečala za tri odstotke. Kot je povedal direktor mlekarne Marjan Jakob, bodo letos presegli tudi lanske prihodke in dobiček.

Gornja Radgona. Mlekarna Celeia. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Gornja Radgona.
Mlekarna Celeia.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po Jakobovi oceni je letošnje leto težko in razgibano, kljub temu pa pričakuje, da bodo letos prodali več izdelkov kot lani, temu primerni pa bodo tudi finančni rezultati. Dejal je tudi, da letos količinsko prodajo povečujejo pri vseh skupinah izdelkov.

Mlekarna Celeia naj bi letošnje prihodke od prodaje, ki so v letu 2016 znašali okoli 60 milijonov evrov, povečala za 10 do 12 odstotkov, kar je po Jakobovem mnenju glede na dejavnost velika rast. Tudi čisti dobiček mlekarne bo nekoliko višji od lanskega in naj bi znašal okrog pol milijona evrov.

Mlekarna okoli 30 odstotkov prihodkov ustvari s prodajo na tujih trgih, predvsem v državah nekdanje Jugoslavije. V zadnjem času je uspešna tudi na trgih Italije in Nemčije.

Na javnem razpisu agencije Spirit za sofinanciranje tržnih raziskav na tujih trgih pa je Mlekarna Celeia septembra uspešno pridobila sofinanciranje raziskave na Švedskem. Glavni namen je izdelava tržne raziskave fermentiranih mlečnih izdelkov na Švedskem in analiza priložnosti za prodajo novega izdelka, kar ji bo olajšalo odločitev pri načinu vstopa na švedski trg.