#družba 19.11.2017 8:21

Ministrstvo za več inovacij v kmetijstvu in gozdarstvu

Ljubljana, 19. novembra - Ministrstvo za kmetijstvo bo do konca leta objavilo prva javna razpisa za dodelitev nepovratnih sredstev za inovacije v kmetijstvu in gozdarstvu v okviru Evropskega inovacijskega partnerstva za produktivnost in trajnost v kmetijstvu in gozdarstvu (EIP). Slednji želi preko posebnih partnerstev poiskati praktične rešitve na vsakdanje izzive.

Dobrepolje. Pridelek, pira, žetev, poljedelstvo, kmetijstvo. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Dobrepolje.
Pridelek, pira, žetev, poljedelstvo, kmetijstvo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Posebna partnerstva naj bi sestavljali kmetje, svetovalci, raziskovalci in drugi akterji. Partnerji skupaj poiščejo praktične rešitve na vsakdanje izzive, s katerimi se kmetje in kmetijska podjetja srečujejo v praksi. Skupina lahko pripravi projekt in z njim kandidira na javnem razpisu za nepovratna sredstva.

V središču operativne skupine in projekta je kmetijsko gospodarstvo, vsak projekt pa mora ugotovljene rešitve preizkusiti v praksi, in sicer na lokaciji kmetije ter zagotoviti praktični prikaz rešitev, rezultate projekta in znanja pa mora širiti tudi na druge kmetije oziroma javnosti, so sporočili z ministrstva.

Še letos naj bi bila objavljena dva javna razpisa, ki se bosta nanašala na projekte s področja tehnološkega razvoja ter skupnih pristopov na področju varovanja okolja in podnebnih sprememb.

Ob tem državna sekretarka Tanja Strniša poudarja, da smo na pragu nove dobe v kmetijstvu, kjer bo treba poskrbeti za kakovostno hrano, kakovostno okolje in kakovostno življenje, kar presega skrb za dobrobit kmetov. "Potrebno je zadovoljiti tudi pričakovanja potrošnikov in družbe v celoti. Za vse to pa potrebujemo v kmetijstvu nove rešitve, ki jih s projekti EIP, kljub njihovi zahtevnosti, lahko pridobimo," je dejala na nedavnem seminarju, kjer je bil EIP podrobneje predstavljen.

Inge Van Oost, zadolžena za razvoj in izvajanje EIP na področju produktivnosti in trajnosti v kmetijstvu in gozdarstvu, je izpostavila, da naj deležnikov, ki bodo sodelovali pri projektih ne bo strah napak in neuspehov, saj se bodo na njih veliko naučili in z njimi napredovali. Svetovala je uporabo vseh mogočih znanj, ki operativnim skupinam lahko pomagajo v projektu.