Podjetja 19.11.2017 8:02

Na Čebelarski zvezi pripravili slovensko kosilo

Ljubljana, 19. novembra - Čebelarska zveza Slovenije je v preteklem tednu pripravila iz živil višje kakovosti slovensko kosilo, s katerim je želela opozoriti na kakovostna živila, ki jih proizvedemo v Sloveniji. Ponudili so hladno topli bife, v katerem so med drugim ponudili kranjsko klobaso, prekmursko gibanico, kraški pršut in druge zaščitene jedi.

Medvode. Kranjska klobasa. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Medvode.
Kranjska klobasa.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so za STA pojasnili na čebelarski zvezi, predstavlja slovensko kosilo podporo slovenskim proizvajalcem, ki potrošnikom ponujajo živila višje kakovosti. Največji poudarek so tokrat namenili shemam kakovosti, torej živilom, ki nosijo znak priznane kakovosti, so višje kakovosti, imajo bodisi zaščiteno označbo porekla, zaščiteno geografsko označbo, so ekološke pridelave.

Letos je poudarek na živilih, ki so na evropskem projektu za promocijo shem kakovosti pridobili sredstva, to so tri vrste medu - slovenski, kraški in kočevski med, kraški pršut, kranjska klobasa, prekmurska gibanica in prekmurska šunka ter ptujski lük. Dodali so mu pivškega piščanca, ki ravno tako nosi znak višje kakovosti.

Iz omenjenih živil so minuli teden na Čebelarski zvezi Slovenije na Brdu pri Lukovici pripravili hladno topli bife. Kosilo so v podporo slovenski hrani organizirali že tretje leto zapored.