Slovenija 15.11.2017 14:28

Slovenija deseta na lestvici Svetovnega energetskega sveta

Ljubljana, 15. novembra - Slovenija je v letošnji analizi Svetovnega energetskega sveta pridobila dve mesti, indeks svetovne energetske trileme jo tako med 125 državami z oceno AAB uvršča na deseto mesto. Prejela je tudi drugo najvišjo oceno na področju energetske varnosti. Vse države so letos napredovale pri vseh elementih trileme.

Trbovlje.
Gozd, elektrika, energija, daljnovod.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Svetovni energetski svet v t.i. analizi trilema ocenjuje energetiko in energetsko politiko 125 držav po svetu, analiza pa temelji na treh ključnih dimenzijah: energetski varnosti, energetski enakopravnosti in okoljski trajnosti.

Vse države so letos napredovale pri vseh treh elementih. Najvišjo oceno, trojni AAA, ki pomeni veliko uspešnost pri ohranjanju ustreznega ravnovesja med tremi kategorijami, je prejelo osem držav, kar je pet manj kot lani. Na vrhu lestvice so Danska, Švedska, Švica, Nizozemska, Velika Britanija, Nemčija, Norveška, Francija, Nova Zelandija in Slovenija, je razvidno iz poročila sveta.

Slovenija je na področju energetske varnosti prejela drugo najvišjo oceno in se uvrstila takoj za Dansko. Najvišjo oceno za dostopnost energije je prejel Luksemburg (Slovenija je tu zasedla 31. mesto), za okoljsko trajnost pa Filipini (Slovenija 43. mesto).

Kot je razvidno iz poročila, sta se glede na leto 2000 za sedem odstotkov izboljšali dve področji. Dostop do električne energije se je izboljšal na 85 odstotkov, dostop do modernih kuhinjskih aparatov pa na 74 odstotkov.

Čista energija se izkorišča tudi za zagotavljanje dostopa do energije in gospodarske rasti. Obnovljivi viri energije so tako leta 2015 predstavljali že 19,3 odstotka skupne porabe primarne energije.

Bolj diverzificirana energetska mešanica z nižjo stopnjo emisij ogljika bo sicer prispevala k večji energetski varnosti in okoljski trajnosti, a bi lahko rast porabe energije, ki naj bi se do leta 2060 povečala za 46 odstotkov, ta napredek nekoliko omejila, opozarjajo avtorji študije.

Uradne razglasitve rezultatov v Bonnu se po navedbah ministrstva za infrastrukturo udeležuje tudi državni sekretar na ministrstvu Klemen Potisek. Kot je poudaril, je rezultat, ki ga je dosegla Slovenija, vsekakor plod uspešnega večletnega dela na področju energetike v Sloveniji.

Kriteriji, na katerih temelji ocena, so po njegovih besedah zelo podobni načelom oziroma stebrom Energetskega koncepta Slovenije, ki so prav tako zanesljivost in konkurenčnost oskrbe z energijo ter podnebna oz. okoljska trajnost.

"Slovenija bo svojo oceno v naslednjih letih še izboljšala, predvsem z izpolnjevanjem ciljev, ki so zapisani v konceptu. Nadaljevali bomo z energetsko prenovo stavb, povečevanjem obnovljivih virov energije ter s pospešenim umeščanjem in izgradnjo hidroelektrarn," je poudaril državni sekretar.

Kot je dodal, sta dostopnost in zanesljivost oskrbe z energijo izjemno pomembni za gospodinjstva in konkurenčnost gospodarstva. "Nadaljnja podpora energetske politike bo zagotovo usmerjena k tistim ukrepom, ki bodo imeli največje pozitivne makroekonomske in druge družbene učinke, kot so zdravje prebivalcev ter konkurenčno in zanesljivo gospodarstvo," je še dejal Potisek.