Turizem 15.11.2017 13:38

V Zrečah slovesnost ob 20-letnici Združenja turističnih kmetij Slovenije

Zreče, 15. novembra - V Zrečah je danes potekala slovesnost ob 20-letnici Združenja turističnih kmetij Slovenije. Kot je ob tej priložnosti povedal kmetijski minister Dejan Židan, se Slovenija letos ponaša z več kot 4400 kmetijami z dopolnilno dejavnostjo, kar je 12 odstotkov več kot leto prej. Turističnih kmetij v Sloveniji pa je 1014, je dejal Židan.

Postregel je tudi s podatkom, da 429 turističnih kmetij ponuja namestitvene zmogljivosti. Židan je še dejal, da se bodo predstavniki omenjenega združenja januarja prihodnje leto udeležili sejma v Berlinu, z namenom, da bi nemškega turista spodbudili, da pogosteje razmišlja o slovenskih turističnih kmetijah, na katerih v poletni sezoni prebiva 90 odstotkov tujih gostov. Ti gosti prihajajo predvsem iz Avstrije, Nemčije, Italije, Francije in Hrvaške.

Predsednik omenjenega združenja Venčeslav Tušar ocenjuje, da so kmetje na turističnih kmetijah dozoreli. Na medsebojnih srečanjih številnih izobraževanjih in študijskih turah so z izmenjavami mnenj namreč slovenske turistične kmetije odprli gostom. Meni tudi, da je domača hrana, pridelana na zemlji in pripravljena na sodoben način z upoštevanjem tradicije, največji slovenski adut.

"Na to ne smemo pozabiti. Pa prijaznost pri delu z gosti, pripravljenost, da prisluhnemo njihovim željam, ali da celo uganemo, kaj želijo, in jim ustrežemo. Osebni pristop, ki so ga deležni na kmetijah, je neprimerljiv z vsem, kar ponujajo hoteli. Nasmešek, morda kdaj opravičilo, če smo pri svojih dejanjih trdi, kmečki," pravi Tušar.

V Sloveniji je največ turističnih kmetij na območju Zgornje savinjske in Zgornje savske doline, najmanj pa jih je na območju Kočevja in Dolenjskem. Pred 20 leti je bila povprečna zasedenost na turističnih kmetijah 30 dni, danes je 85 dni.