Podjetja Turizem 15.11.2017 9:24

Najboljša slovenska kampa Terme Čatež in Kolpa

Ljubljana, 15. novembra - Najboljša slovenska kampa sta Terme Čatež in Kolpa, najboljše glamping naselje pa Chateau Ramšak. Tako so odločili uporabniki kampov v izboru Naj kamp Adria, ki ga pripravlja portal www.avtokampi.si. Za slovenskimi kampi je sicer nova rekordna sezona, zabeležili so za četrtino več nočitev.

Ljubljana.
Kamp, kampiranje, šotor, mobilne hiške.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slovenci zgolj v domačih in hrvaških kampih letno ustvarijo 3,3 milijona nočitev. Letos so v slovenskih kampih zabeležili za 25 odstotkov več nočitev, v hrvaških pa je rast gostov 8,7-odstotna, so sporočili iz spletnega portala www.avtokampi.si.

V vsakoletnem izboru Naj kamp Adria gostje kampov glasujejo za najboljše kampe v Sloveniji in na Hrvaškem. V letošnjem izboru je sodelovalo 60 kampov iz Slovenije in 160 iz Hrvaške, zbranih pa je bilo nekaj več kot 42.000 glasov. Podelitev nagrad najboljšim kampom je potekala v okviru Hrvaškega kamping kongresa v Šibeniku, ki se ga je udeležilo več kot 300 predstavnikov kampov in strokovne turistične javnosti iz celotne Evrope.

V kategoriji večjih slovenskih kampov je glavno nagrado osvojil kamp Terme Čatež, ki je letos uredil nov del kampa z mobilnimi hišicami, v planu pa je ureditev nove recepcije in dodatnih kamping parcel. Na drugo mesto se je uvrstil kamp Nadiža pri Kobaridu, ki s ponudbo navdušuje predvsem družine, na tretje mesto pa kamp Adria iz Ankarana.

Med manjšimi kampi so največje število glasov prejeli kampi ob rekah. Prvo mesto je osvojil kamp Kolpa iz Vinice, kjer gostje pohvalijo urejenost, mir in družinsko vzdušje. Na drugem mestu je kamp Koren iz Kobarida, ki je edini kamp z nazivom eco camping pri nas, na tretjem pa kamp Podzemelj pri Metliki, ki gostom nudi tudi najem tradicionalnih glamping hišic in pustolovski park.

Vse bolj priljubljeno je tudi glamurozno kampiranje - t. i. glamping. Slovenija je v zadnjih letih postala ena od vodilnih v kakovosti ponudbe glamping hišic in šotorov, poudarjajo na spletnem kamping portalu.

V tej kategoriji je sicer letos največ glasov prejel glamping resort Chateau Ramšak iz Maribor, ki gostom omogoča tudi spanje v šotoru na drevesu, kulinarično ponudbo pa dopolnjuje vinska klet z vrhunskimi belimi vini. Na drugo mesto se je uvrstilo letos odprto glamping naselje Olimia Adria Village, ki s ponudbo glamuroznih šotorov deluje v okviru Term Olimia, na tretje mesto pa začetnik te ponudbe pri nas - kamp Bled s ponudbo lesenih hišic, gozdnih vil.

Najboljši veliki kampi na Hrvaškem so Lanterna, Čikat in Straško, manjši Ulika Rovinj, Lopari in Slanica, med nudističnimi je zmagal kamp Ulika, najlepše naselje mobilnih hišic pa je v kampu Aminess Park Mareda.

Urednik kamping portala Klemen Hren razloge za vse večjo priljubljenost kampiranja vidi v dejstvu, da želijo turisti preživeti dopust v naravnem okolju. Rekordni rezultati so tudi posledica vlaganja v razvoj kampov, saj si današnji kampist želi urejeno parcelo, moderne sanitarije in bogatejšo dodatno ponudbo aktivnosti.

Kampiranje je zelo priljubljeno predvsem pri družinah, saj kampi otrokom nudijo veliko zabave v naravi in možnost zanimivih animacij, so še dodali ustvarjalci portala.