Podjetja #družba 14.11.2017 13:25

Na letošnji poslovni konferenci o kiklopih in robotih

Ljubljana, 14. novembra - Na letošnji Poslovni konferenci Portorož, ki se bo v organizaciji ljubljanske ekonomske fakultete in časnika Finance odvila 30. novembra in 1. decembra, bo v ospredju tema Živeti med kiklopi in roboti. Na njej bodo obravnavali politične in gospodarske osebnosti, ki rušijo pridobljene norme demokratičnega odločanja, in robotizacijo.

"Prvi dan bomo obravnavali prispodobo kiklopov v EU, v menedžmentu in v gospodarstvu, zlasti v segmentu bank, drugi dan pa bomo govorili o temi, ki vzburja ves svet, to je, kaj roboti pomeni za ekonomsko in širši družbeni razvoj v naslednjih 10 letih," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal programski vodja konference Janez Prašnikar z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.

Kot je dodal, bodo predvsem na področju robotizacije pokazali, da se Slovenija na tem področju razvija zelo hitro. "Če kot kazalec vzamemo, da je evropsko povprečje 99 industrijskih robotov na 10.000 zaposlenih v industriji, smo Slovenci to prekoračili in gremo proti številki 135. V zadnjih treh letih se je število robotov v industriji v Sloveniji potrojilo," je nanizal.

To bo na konferenci pokazala tudi predstavitev raziskovalnega projekta ekonomske fakultete z naslovom Robotizacija: vzpon ali zaton civilizacije. Govorniki se bodo posvetili tudi razpravi o tem, kakšne so prednosti in slabosti robotike, kako nove tehnologije premikajo meje in ustvarjajo nove priložnosti ter kako informacije pretvoriti v uporabne vpoglede, je naštel Prašnikar.

Na konferenci bo govora tudi o delovnih mestih prihodnosti in t.i. tehnološki brezposelnosti. Kot je menil Bjarke Falk Nielsen, ki vodi danski grozd RoboCluster s sedežem v Odenseju, bodo ljudje vedno našli nove zaposlitve in novo delo. "Robotizacija bo prišla tako ali tako, pomembno je, kako jo uporabimo," je dejal ter ocenil, da bo največje spremembe prinesla, ko bo vstopila v mala in srednje velika podjetja.

Udeležencem bo ekonomist z ekonomskega inštituta ljubljanske pravne fakultete Veljko Bole pripravil predavanje, kaj čaka Slovenijo, Evropo in jugovzhodno Evropo v prihodnjem letu. Bole je danes napovedal, da se bo osredotočil na elemente, ki pišejo navidezno novo makroekonomsko paradigmo. Kot je pojasnil, gospodarska rast in stopnja zaposlenosti v Sloveniji močno rasteta, cene in plače stagnirajo, krediti in domače trošenje rasteta zelo počasi.

Slovenska gospodarska rast temelji na izvozu, ki pa je zelo odvisen od zunanjih dejavnikov. Če se bo kaj negativnega zgodilo, bo drastično upadel in s tem tudi gospodarska rast, ki je tako zelo občutljiva oz. nestabilna. Ob tem bo skušal odgovoriti tudi na dilemo, ali kazalec nezaposlenosti na način, kot se ga meri, ob porastu prekarnega dela postaja nezanesljiv.

Na okrogli mizi bodo svoje poglede predstavili tudi slovenski menedžerji oz. prvi možje, kot je dejal Prašnikar, vodilnih družb v Sloveniji s področja digitalizacije, in sicer družb Zarja Elektronika, Yaskawa Ristro in Yaskawa Slovenija, MSIN, TPV in Kolektorja. Časnik Finance pa bo tradicionalno podelil nagrado za izjemne dosežke v gospodarstvu.