Ljubljana, 11. novembra - Na Osnovni šoli Majde Vrhovnik v Ljubljani danes poteka državno tekmovanje Evrošola 2017/2018, na katerem dijaki srednjih šol tekmujejo za udeležbo na simulaciji Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Letos na dogodku sodeluje več kot 350 mladih iz cele Slovenije, ki jih je nagovorila evropska poslanka Tanja Fajon.

Fajonova (S&D/SD) je mladim čestitala za uvrstitev na nacionalno tekmovanje ter poudarila, da so zanjo "vsi zmagovalci že s tem, ko se zanimajo za evropske zadeve". Izpostavila je, da Evropska unija nudi mladim veliko priložnosti ter jih pozvala, naj jih izkoristijo.

Udeležence sta nagovorila tudi vodja informacijske pisarne Evropskega parlamenta Klemen Žumer ter ravnateljica OŠ Majde Vrhovnik Mateja Urbančič.

Nacionalno tekmovanje Evrošola v Sloveniji je namenjeno izboru najboljših ekip slovenskih srednjih šol, ki Slovenijo nato predstavljajo na mednarodnem srečanju Evrošola v Strasbourgu. Tam dijaki iz celotne Evrope za en dan zavzamejo plenarno dvorano Evropskega parlamenta in razpravljajo o odprtih vprašanjih.

Na enodnevni obisk Evropskega parlamenta je vsakokrat povabljenih približno 600 dijakov in celotne EU, ki pobližje spoznajo aktualne tematike in vprašanja, s katerimi se srečuje unija. Poleg tega je projekt namenjen razvoju zavesti mladih o njihovi vlogi pri aktivnem oblikovanju prihodnosti EU.

Za vstopnico v Strasbourg se letos poteguje 38 ekip slovenskih srednjih šol, v Strasbourg pa bo povabljenih sedem. Šole med seboj tekmujejo v poznavanju evropskih zadev prek pisnih preizkusov in izdelave video posnetkov ali izdelkov. Tema letošnjega tekmovanja je enotni digitalni trg, so še sporočili iz informacijske pisarne Evropskega parlamenta.