Turizem 11.11.2017 12:09

Turizem Ljubljana z nagrado za najboljšo komunikacijo na področju odgovornega turizma

Ljubljana, 11. novembra - Turizem Ljubljana je v sredo na turističnem sejmu WTM v Londonu prejel prestižno nagrado Responsible Tourism Award v kategoriji najboljše komunikacije na področju odgovornega turizma. Priznanje Ljubljano upravičeno uvršča v sam vrh trajnostnih destinacij v svetovnem merilu, so danes sporočili iz Turizma Ljubljana.

Italija.
Maskota Turizma Ljubljana.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V Turizmu Ljubljana so prepričani, da nova nagrada v nizu pomembnih mednarodnih nagrad potrjuje pravo usmerjenost v razvoj trajnostnega turizma.

WTM nagrade za dosežke na področju odgovornega turizma podeljujejo od leta 2004 in izhajajo iz želje po prispevku turizma k ciljem Združenih narodov, s katerimi želijo izboljšati kakovost življenja v svetu. Žirija je pri posameznih destinacijah, organizacijah oz. podjetjih ocenjevala prispevek k trajnostnemu turizmu in prizadevanjih za zmanjšanje negativnih in povečanje pozitivnih učinkov turizma.

Strokovna žirija je pregledala preko 500 vlog in izbrala 12 finalistov, izmed katerih so bili zgolj trije iz Evrope, med njimi Ljubljana. Za podelitev nagrade Ljubljani so žirijo prepričali aktivno sodelovanje pri promociji trajnostnih mobilnosti, organizirane nabave in distribucija hrane preko Zelenih nabavnih verig, sledenje nacionalni zeleni politiki (prvi zlati certifikat v Zeleni shemi slovenskega turizma), uporaba kvalitativnih kazalcev za trajnostni razvoj, ki jih priporoča OECD, prizadevanje za upravljanje turističnih tokov v želji za prijetnejše bivanje meščanov in posledično oblikovanje ponudbe izven mestnega jedra in v regiji Osrednja Slovenija.

Ob podelitvi je predsednik žirije, mednarodni strokovnjak Harold Goodwin poudaril, da so bili člani žirije navdušeni nad rezultati, ki jih je Ljubljana dosegla v kratkem obdobju.

Podelitev je vodila moderatorka mreže BBC Tanya Beckett. Ob oznanitvi je poudarila: "Z največjim veseljem razglašam zmagovalko, ki je ena mojih najljubših destinacij, tam sem bila to poletje - Ljubljano!".

Nagrada za dosežke na področju odgovornega turizma je priznanje Ljubljani za prizadevanja za trajnostni razvoj mesta. Utrjuje nas na svetovnem zemljevidu trajnostnih destinacij in zavezuje k izpolnjevanju ambicioznih ciljev za izboljšanje kakovosti bivanja meščanov in gostov tudi v prihodnje, je ob prevzemu nagrade dejala direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek.

Podelitve se je udeležila tudi delegacija Mestne občine Ljubljana pod vodstvom podžupanje Tjaše Ficko.