Slovenija 10.11.2017 18:37

ESS bo bdel nad izvajanjem strategije razvoja Slovenije 2030

Ljubljana, 10. novembra - Ekonomsko socialni svet (ESS), ki je danes obravnaval vladni predlog strategije razvoja Slovenije 2030, je sklenil, da bo spremljal izvajanje strategije in napredek po posameznih področjih, je za STA povedal predsednik ESS Jože Smole. Delodajalci so predlog pohvalili, sindikati pa ga ocenjujejo kot preveč splošnega.

Ljubljana, vlada.
Seja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je vesel, da je strategija pripravljena. Vendar pa bi morale biti izdelane tudi "podstrategije po posameznih sektorjih", je dejal za STA.

Osebno predlog sicer ocenjuje kot premalo ambicioznega, saj sledi le povprečju EU. Večjo pozornost je treba po njegovi oceni nameniti tudi novim oblikam dela, na katere bo treba misliti na področju izobraževanja.

Po besedah predsednika Pergama Jakoba Počivavška pa je predlog strategije preveč splošen. Nekatere vsebine v besedilu tudi manjkajo, ugotavlja. Pri tem še zlasti pogreša poglavje o vpetosti v EU, o čemer besedilo skoraj ne govori.

Poleg tega glede na demografske izzive države manjka vsebina, ki bi zajela socialna zavarovanja, med njimi zdravstveno in pokojninsko, meni. Prav tako po njegovih ugotovitvah predlog ne govori o vlogi socialnih partnerjev.

Osrednji cilj strategije je zagotoviti kakovost življenja za vse, kar naj bi dosegli prek uravnoteženega gospodarskega, družbenega in okoljskega razvoja. V ospredju sta še vseživljenjsko učenje in sodelovanje.

Strateške usmeritve so v predlogu povzete v 12 konkretnih ciljih. Za vsakega od ciljev so določili dva ali tri kazalnike uspešnosti, ki jih je skupaj 29 in s katerimi se bo spremljala uspešnost izvajanja strategije. Tako denimo določa, da naj bi do leta 2030 stopnjo tveganja socialne izključenosti znižali s sedanjih 18,4 odstotka na manj kot 16 odstotkov.