#družba 10.11.2017 12:50

Unesco soglasno potrdil dokument o nadaljnjih postopkih na področju prosto dostopnih izobraževalnih virov

Ljubljana, 10. novembra - Na zasedanju generalne konference Unesca v Parizu je bil danes soglasno sprejet dokument o nadaljnjih postopkih na področju prosto dostopnih izobraževalnih virov - kot posledica sklepov, sprejetih na svetovnem kongresu o prosto dostopnih izobraževalnih virih, ki je bil septembra v Ljubljani.

Francija, Pariz.
Sedež Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).
Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Sedež Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Omenjeni dokument nalaga Unescu, da do naslednje generalne konference, ki bo leta 2019, izdela priporočilo za bodoče mednarodno sodelovanje na področju prosto dostopnih izobraževalnih virov. Gre za velik korak, ki ga podpira veliko število držav, med njimi tudi Nemčija in ZDA, so ob tem sporočili z ministrstva za izobraževanje znanost in šport.

Dodali so, da se je med razpravo ponovno pokazalo, je Slovenija ena izmed vodilnih držav na področju prosto dostopnih izobraževalnih virov.

Vse države, ki so v razpravi aktivno sodelovale, so izrekle pohvale in pozitivno ocenile nedavni kongres v Ljubljani od 18. do 20. septembra. Kongres je bil eden od mejnikov v procesu priprave globalnih smernic in priporočil za države članice Unesco, v procesu, ki ga skupaj z Unescom vodi Slovenija. Slovenija s tem utrjuje vlogo ene od vodilnih držav v svetu pri procesu digitalne transformacije izobraževanja.

Prosto dostopni izobraževalni viri lahko pripomorejo k doseganju cilja zagotavljanja vključujočega in pravičnega kakovostnega izobraževanja ter spodbujanja vseživljenjskega učenja, ki je eden od ciljev trajnostnega razvoja. Da pa bi ti viri lahko dosegli svoj potencial, morajo biti bolj integrirani v izobraževalne politike in prakse na vseh stopnjah izobraževanja, od predšolske do vseživljenjskega učenja, je zapisano v ljubljanskem akcijskem načrtu.