Podjetja 10.11.2017 10:03

Loška zadruga prenovila zadružni dom v Gorenji vasi

Gorenja vas, 10. novembra - Kmetijsko gozdarska zadruga Škofja Loka danes slovesno odpira prenovljen zadružni dom v Gorenji vasi. Objekt, ki je v lasti zadruge, je bil deležen celovite adaptacije, vredne 1,2 milijona evrov. Po prenovi, ki so jo začeli junija, so razširili tudi ponudbo v trgovini in omogočili prodajo lokalnim dobaviteljem.

Kranj.
Direktor Kmetijsko gozdarske zadruge Škofja Loka Mitja Vodnjov.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Zadružni dom v Gorenji vasi so pred mnogimi leti zgradili zadružniki z udarniškim delom. Ker je stavbo že dobro načel zob časa, pa je bila njena prenova z vseh vidikov nujno potrebna, so sporočili iz Loške zadruge, kjer želijo ohranjati tradicijo in v zadružnih domovih opravljati dejavnosti, ki so pomembne tako za zadružnike in zadrugo kot za vaščane.

Prenove doma so se lotili junija, ko so začasno zaprli tudi živilsko trgovino, banko in bar v pritličju. Dom je bil deležen celovite adaptacije, kar vključuje menjavo oken, vrat in strehe ter prenovo fasade. Prav tako so uredili in prenovili vse pode in inštalacije, izvedli so energetsko sanacijo in uredili okolico.

Uredili so poslovne prostore v prvem nadstropju in stanovanja v drugem. V kletnih prostorih so na novo uredili skladišča in strojnice za potrebe trgovine in kavarne. Nadstropja sedaj povezuje tudi dvigalo za potrebe najemnikov in stanovalcev ter ločeno dvigalo za prevoz blaga za potrebe lokala in trgovine.

Kot je za STA pojasnil direktor Loške zadruge Mitja Vodnjov, je skupna investicija znašala 1,2 milijona evrov, ki jo je zadruga deloma pokrila z lastnimi sredstvi, deloma pa s kreditom. Vsa obnovitvena dela so izvajala lokalna podjetja, kar dodatno potrjuje povezanost Loške zadruge z lokalnim okoljem.

S prenovo se je okrepila tudi ponudba živilske trgovine, v kateri so razširili domači kotiček in tako omogočili lokalnim dobaviteljem prodajajo izdelkov in širitev njihove dejavnosti. V prodajalni je zastopan celotni proizvodni program Loške mlekarne in pakirano meso ter izdelki Loških mesnin skupaj s celotno paleto izdelkov blagovnih znamk Mesnine Bohinja in mesarije Arvaj, ki delujejo pod okriljem Loške zadruge.

V pritličju stavbe je še vedno Deželna banka Slovenije. Med najemniki v stavbi ostaja tudi Gasilni dom Gorenja vas, ki gasilcem po novem omogoča lažjo intervencijsko pot in več prostora za njihove potrebe. Nekdanji Neja bar pa je zadruga zamenjala z lastno kavarno Ajda. Poimenovali so jo po kulturni rastlini, ki je se zadnja leta vrača na njive v Poljanski dolini, njeni izdelki in moka pa so čedalje bolj cenjeni.