V Mariboru sejemska predstavitev poklicev in izobraževanja

Maribor, 10. novembra - V mariborski Dvorani Tabor danes poteka Karierni sejem s predstavitvijo poklicev, izobraževalnih programov zanje in podjetij, da bi tako mladim olajšali načrtovanje njihove poklicne in izobraževalne poti. Na dogodku, ki se bo odvil med 8. in 18. uro, pričakujejo okoli 2500 osnovnošolcev, pa tudi srednješolce, starše in šolske svetovalce.

Sejem, ki je že drugi v letošnjem letu, prireja Mestna občina Maribor v sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico Maribor, Štajersko gospodarsko zbornico, Univerzo v Mariboru, Zavodom RS za zaposlovanje, Športnimi objekti Maribor ter ravnatelji osnovnih in srednjih šol. Kot je povedal Domen Kovačič iz občinskega urada za mladino, je glavni namen predstaviti na enem mestu različne poklice ter možnosti izobraževanja zanje in kasnejše zaposlitve.

Po besedah predsednika Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Aleša Pulka želijo mlade že ob vstopu v srednjo šolo usmeriti na izobraževalne poti, ki jih bodo pozneje pripeljale do zaposlitve.

Direktorici Štajerske gospodarske zbornice Aleksandri Podgornik se zdi pomembno tudi to, da se lahko odkrije talente in jih tako usmeri na ustrezno pot. Še posebej je izpostavila pomembnost promocije deficitarnih poklicev v regiji, katerih zapolnitev je ključna za prihodnji gospodarski razvoj regije.

Predstavilo se bo več kot 60 razstavljavcev, med njimi številna podjetja, ki iščejo delovno silo. Mladi bodo lahko spoznali posamezne poklice, se znebili morebitnih predsodkov do posameznih poklicev in se seznanili s potencialnimi delodajalci in možnostmi prvih zaposlitev ali opravljanja praks. "Poslanstvo Kariernega sejma je povezava med šolstvom in potjo do zaposlitve," sporočajo z občine.