Podjetja 8.11.2017 14:54

Gen-I: Svet je na robu energetske revolucije

Krško, 8. novembra - Družba Gen-I je v prostorih Gen energije v Krškem gostila letno 8. srečanje malih proizvajalcev elektrike iz obnovljivih virov, na katerem so med drugim govorili o demokratizaciji energetike. Poudarili so, da je svet na robu energetske revolucije, ki bo zaradi razvoja tehnologij spremenila odnose med proizvajalci in uporabniki.

Krško, Gen energija.
8. srečanje malih proizvajalcev elektrike iz obnovljivih virov.
Predsednik uprave Gen-I Robert Golob.
Foto: Rasto Božič/STA

Krško, Gen energija.
8. srečanje malih proizvajalcev elektrike iz obnovljivih virov.
Predsednik uprave Gen-I Robert Golob.
Foto: Rasto Božič/STA

Predsednik uprave Gen-I Robert Golob je v pogovoru z novinarji ob današnjem srečanju ocenil, da se bo spremenil odnos do energetike in hkrati odnos vsakega posameznika do nje. Proizvodnja električne energije v malih zasebnih elektrarnah pa je že eden od korakov v omenjeno smer oz. proti demokratizaciji proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov.

Bodoča oskrba z elektriko se bo namreč radikalno razlikovala od zdajšnjega izrazito centraliziranega sistema, vedno več bo majhnih proizvajalcev elektrike iz obnovljivih virov in vsakdo bo lahko imel lastno elektrarno. "Morda se to zdaj sliši kot utopija, a čez pet let bo tako normalno kot prenosni telefoni," je napovedal.

Sicer pa so na današnje srečanje povabili tudi Agencijo za energijo in skupaj prišli do zaključka, "da samo z uvajanjem velike centralizirane podporne sheme, kot to počne vlada, Slovenija ne bo dosegla ciljev na področju obnovljivih virov energije".

Edini način, da jih dejansko dosežejo, je "sprostitev vseh ovir na področju mikro elektrarn, ki bodo omogočile, da bo lahko vsak posameznik, če bo želel, postavil lastno", je dejal.

Gre za pomemben premik, ker so tudi tovrstne ustanove same začele spoznavati, da s klasičnim in centralno-vladno vodenim načinom pomembnih premikov za ohranjanje planeta ne morejo doseči. Sicer pa v prid tovrstnemu razvoju govori tudi globalna rast cen energentov, ki se je začela pred približno letom, in ki je po njegovem pripomogla k upravičenosti naložb v lastno proizvodnjo električne energije.

Golob je nadaljeval, da ledino na omenjenem področju orje prav Gen-I, ki je pred letom začela projekt mikro sončnih elektrarn. Teh bo do konca leta 300, cilj Gen-I pa je to število vsaj še podvojiti in na tem področju rasti še naprej, pri čemer verjamejo, da bo tem svetovnim smernicam sledila tudi Slovenija.

Dotaknil se je tudi poslovanja družbe Gen-I in ob koncu leta napovedal dve milijardi prihodka ter hkrati podvojitev dobička. Sicer pa jim dobro poslovanje daje zagon za uresničenje na videz futurističnih ciljev, je še povedal Golob.