Podjetja 12.11.2017 10:01

Impol kmalu tudi lastnik najetega premoženja šibeniške TLM

Slovenska Bistrica/Šibenik, 12. novembra - Skupina Impol je preko svoje hrvaške družbe Impol TLM do predvidenega roka, ki se je iztekel 31. oktobra, za zdaj še neuradno oddala najboljšo ponudbo za nakup premičnin in nepremičnin šibeniške družbe TLM Aluminium v stečaju. V četrtem krogu elektronske javne dražbe, v katerem je izklicna cena znašala ena kuno, so ponudili 9,6 milijona evrov.

Slovenska Bistrica, Impol.
Podjetje Impol, logotip.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na tokratni dražbi hrvaške Finančne agencije (Fina) bi lahko sodelovali vsi tisti ponudniki, ki bi vplačali varščino v višini skoraj deset milijonov evrov. Na Fini za STA niso mogli povedati, koliko je bilo oddanih ponudb, niti kakšne so te bile, saj da gre za anonimni postopek, pri katerem ima končno besedo trgovsko sodišče v Zadru.

Bolj konkreten je bil stečajni upravitelj šibeniške družbe Branko Morić, ki je povedal, da je po obvestilu, ki je bilo dostavljeno sodišču, Impol TLM oddal najboljšo ponudbo, zdaj pa se čaka končna odločitev sodišča v Zadru, ki vodi stečajni postopek. Šele takrat bo končno jasno, ali bo bistriški predelovalec aluminija oz. njegova hrvaška hčerinska družba prevzela za zdaj najeto premoženje podjetja, ki je upnikom, tudi zaposlenim, ostalo dolžno okoli 200 milijonov evrov.

Impol TLM je sicer že lani kupil družbo Adrial Ulaganja in v Šibeniku najel proizvodna sredstva za vzpostavitev programa proizvodnje aluminijevih valjanih izdelkov. Proizvodnjo so zagnali marca lani, a jih je nato za nekaj časa ustavil požar na topli valjarni.

Skupina Impol je v obnovo proizvodnih zmogljivosti, v posodobitve in v financiranje samega proizvodnega procesa vložila več kot 80 milijonov evrov, kot ob tem dodajajo, pa investicije že dajejo spodbudne rezultate. Njihova hčerinska družba bo namreč letos v Šibeniku proizvedla že za več kot 50.000 ton valjanih izdelkov, pri čemer sledi načrtovanemu obsegu proizvodnje.

V Šibeniku je trenutno zaposlenih 380 ljudi, kot ob tem dodajajo v Slovenski Bistrici, pa bodo z zaključkom stečajnega postopka in pridobitvijo lastništva nad proizvodnimi zmogljivostmi vzpostavili takšne poslovne pogoje za nadaljnje investicije v opremo, ki bodo omogočile nadaljnjo rast in razvoj valjarništva znotraj skupine Impol.

Šibenski TLM je bil ocenjen na skoraj sto milijonov evrov. V prvem krogu dražbe je bila najnižja cena postavljena na okoli 75 milijonov, v drugem na 50, v tretjem pa na 35 milijonov evrov. Šele v četrtem poskusu je Fina lahko podjetje ponudila po simbolični ceni ene kune. Kot so za STA povedali v Impolu, uradne rezultate dražbe pričakujejo v mesecu ali dveh, ko bo celoten postopek zaključen.