Podjetja 8.11.2017 5:00

Židan z gospodarsko delegacijo v Hongkongu

Hongkong, 8. novembra - Podpredsednik vlade in kmetijski minister Dejan Židan danes skupaj z gospodarsko delegacijo začenja tridnevni obisk Hongkonga. Obisk predstavlja eno od aktivnosti na področju internacionalizacije gospodarstva, nadaljevanje lani začetih aktivnosti promocije Slovenije v Hongkongu in potrjevanja večletnega sodelovanja s Kitajsko.

Ljubljana.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na podlagi lanske uspešne predstavitve slovenskih vinarjev na Mednarodnem sejmu vin in žganih pijač v Hongkongu, je sledila odločitev, da se bodo na njem predstavljali tudi v naslednjih letih.

Na 108 kvadratnih metrih velikem razstavnem prostoru se bo tako v teh dneh predstavilo devet slovenskih vinarjev iz vseh treh vinorodnih dežel Primorske, Posavja in Podravja. Na stojnicah bodo na ogled in pokušino svoja vina postavili Klet Goriška Brda, Santomas, Edi Simčič, Ščurek, Vinakoper, Vinakras, Radgonske Gorice, Steyer in Kraljice.

Na sejmu se bodo predstavili tudi oljarna Kocbek z bučnim oljem, Čebelarstvo Jere z medenim vinom ter podjetje Stork, ki proizvaja sladolede iz kakovostnih naravnih sestavin. V četrtek bo potekala tudi ekskluzivna degustacija slovenskih vin za trgovce, profesionalne kupce vin in medije.

Poleg podpore predstavitvi slovenskih proizvajalcev in promocije Slovenije na sejmu se bo Židan srečal tudi z novim vodstvom Hongkonga. Dvostranski pogovori bodo namenjeni krepitvi nadaljnjega gospodarskega sodelovanja. Židan bo med drugim imel tudi predavanje na fakulteti za menedžment Hang Seng College z naslovom Slovenija, Kitajska in Hongkong v globalnem kontekstu.

Slovenija se bo na sejmu ob slovenskih vinarjih predstavila tudi z interaktivnim paviljonom Čebelji svet, saj je na Kitajskem prepoznana kot dežela čebelarstva, čistega okolja, prijaznih in pridnih ljudi, od koder prihaja zelo kakovostna hrana in pijača. V zadnjih letih pa jo prepoznajo predvsem po projektu razglasitve 20. maja za svetovni dan čebel, kjer Slovenija pričakuje končno potrditev v OZN decembra letos.